Група учени от американския Университет на Пенсилвания, оглавявана от проф. Хосе Д. Фуентес, е изследвала влиянието на атмосферното замърсяване с озон и с шест други вещества върху продължителността и ефективността на търсене на храна от пчелите работнички.
Както подчертава проф. Фуентес в интервю за септемврийския брой на сп. "Atmospheric Environment", пчелите и другите насекоми-опрашители определят мястото на разположение на хранителните си площи по степента на концентрация на ароматни вещества във въздуха, отделяни от медоносните растения, и летят от зоната на ниска концентрация на тези вещества в атмосферата към зоната на тяхната най-висока концентрация.
При това пренасяните от вятъра на значително разстояние ароматни вещества встъпват в химична реакция със съдържащите се във въздуха озон и други замърсители и образуват радикали на хидрооксили и нитрати (hydroxyl and nitrate radicals). Всичко това обърква пчелите.
Изследователите провеждат около 80 хиляди теста в тази област и стигат до следните изводи:
- ароматните молекули alpha-pinene в свободна от озон атмосфера се запазват в продължение на 40 часа; при съдържание на озон 60 ррв (обемни части за милиард) – в продължение на 10 ч.; а при 120 ррв - само 1 час;
- ароматните молекули beta-myrcene в свободна от озон атмосфера атмосфера се запазват при пренасянето им от вятъра на разстояние 900 м; при съдържание на озон 60 ррв – на 450 м; а при 120 ррв – на 30 м;
- в свободна от озон атмосфера на пчелите работнички им трябват 10-20 минути за откриване на храна, съдържаща ароматните молекули beta-caryophyllene, а при съдержание на озона 20 ррв - 180 минути (американската Агенцията за защита на околната среда - ЕРА, определя 60 ррв озон в атмосферата като умерено фоново равнище на това вещество-замърсител).
Изследователите получават аналогични резултати и по време на експеритементите с 6 други замърсителя. Учените стигат до извода, че с повишаването на съдържащите се в атмосферата замърсители на пчелите им трябва все повече време за откриване на източници на хранене и за създаване не запаси. Това в крайна сметка разрушава взаимовръзката между цветните растения и пчелите и води до разпространение на растения, които не се нуждаят от насекоми-опрашители, и това води до съкращаване на пчелните семейства.