За постигане на бърз растеж избягвайте даването на нискокачествени суровини, алармират специалистите

Комбинираните фуражи за риби се предлагат предимно в гранулирано или екструдирано състояние, за да се избегне разпиляване на суровините. Дължината на гранулата е в зависимост от големината на рибите.
Шаранът има способността да използва и естествената растителност на басейна, поради което количеството на комбинирания фураж трябва да е съобразен с продуктивността на басейна.

В състава на комбинирания фураж за шаранови риби се използват: царе-
вица, пшеница, ечемик, трици, соев и слънчогледов шрот, рибно брашно, синтетични аминокиселини, мазнини, витаминно-минерални премикси и други. В храната за шарани може да се влагат по-високи нива на зърнени фуражи в сравнение с храната за други видове риби.

Изискванията на отделните категории риби - порастващи, угоявани и разплодни, са различни и трябва да се съобразявате с тях, за да се постигнат максимални разултати.

Консумацията на храна при рибите зависи до голяма степен от температурата на водата и живата маса. Примерно шаранът е най-активен при температура на водата 23-30° С. Обикновено разходът на храна за 1 кг прираст при шарана е 1,8-2,0 кг.

Примерните норми за съдържание на хранителни вещества /в про-
центи/ при различни категории шаранови риби
вижте таблицата (първата снимка).