Българските млекопреработватеи изпитват липса на качествено българско мляко, заяви председателят на тяхната асоциация Димитър Зоров на първия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит.

Според Зоров, все повече се продават имитиращи продукти, а реалната цена на килограм бяло сирене в магазина не може да е под 10 лева. У нас около 60 на сто от бялото сирене е имитация, допълни Зоров. Въпреки недостига на качествена суровина, в определени периоди от годината все пак има излишък на мляко.

Но това мляко не е това, от което могат да се направят качествените и трайните млечни продукти по БДС - не отговаря на първа категория мляко, хигиената му не е достатъчна, няма достатъчно протеин, а от протеина става и киселото мляко да е гъсто, излиза и рендамана на сиренето и кашкавала, което определя и цената.

България внася между 10 и 15 на сто от млякото си. Страната ни обаче е един от големите износители на млечни продукти, каза още Зоров.

"Изнасяме за страни дори като Австралия, за Щатите, за цяла Европа, за някои от руските републики, Близкия изток, Йордания, Ливан. Най-експортно ориентираният продукт е българското бяло саламурено сирене".