МЗХ отчита постоянен ръст в зеленчукопроизводството и трайните насаждения за втора поредна година. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева на откриването на изложението „Подкрепяме българското”, в което участват над 30 местни производители на хранителни продукти от област Сливен, предаде "Фокус".

Тя даде за пример област Сливен, където аграрният отрасъл има 11% относителен дял в брутната добавена стойност на икономиката на региона. В национален план този показател е 5.3%. „В Сливен това е отдавнашна тенденция. На територията на областта са 47% от прасковените насаждения в страната. Положителна тенденция е, че през последните 2 години площите със зеленчуци са нараснали 2 пъти, след като променихме субсидирането. Втората овощна култура със структурно значение за икономиката и поминъка на региона са черешите, като над 9% от насажденията са в района и се увеличават през последните години”, каза още министър Танева. Тя допълни, че в животновъдството най-голям процентен е делът на говедовъдството на територията на областта, като над 5% от поголовието в страната се намира в региона, което я нарежда в първата десятка в страната по обем на тази дейност. Отличителната характеристика на област Сливен е, че земеделието, като отрасъл, е твърде диверсифицирано. Докато в Северозападна България, където зърнено-житни култури са почти на 100%, в Сливенско площите с тези култури са 85%, останалото са плодове и зеленчуци и всяка година се увеличават, каза още министър Десислава Танева.

"Огромното предизвикателство пред всички нас и пред земеделските производителите е пазарът и как производителите да се сдружат и да стигнат директно до потребителя", каза още Танева.

“Това е предизвикателство, което трябва да решим заедно с общността. Това не може да стане с наредба, закон или заповед. Ние функционираме в пазарна икономика и трябва по различни начини да подкрепяме инициативата в земеделската общност да се сдружава реално”, добави министър Танева. Тя даде за пример САЩ, където ръководството на сдружението на фермерите определя дори кой сорт и вид растение ще засадят, според това какво се търси на пазара. Това позволява на земеделците да генерират значително по-висок доход, а на потребителя да получи това, което наистина иска. Министър Танева обърна внимание на още едно предизвикателство - първичната обработка на произведеното от фермерите (пакетиране, сортиране, доставка, логистика), която стои между производителя и пазара. “Тези дейности в момента се извършват от други оператори по веригата. Добре е тези сдружения да създадат база, така че тази първична обработка да я извършват самите те, което означава, че по-висока част от доходите ще отидат в тези сдружения, респективно във фермерите”, каза още министър Десислава Танева.