МИХАЕЛ ФРАНКЕ, регионален мениджър Продажби Weidemann, разказва пред в."Български фермер" за машините, които осигуряват висока маневреност и стабилност при дейността във фермите l Нашето сътрудничество с АГРИТОП дава качество и продуктивност, които бързо се отплащат на фермерите, подчертва г-н Франке

- Г-н Франке, какви са предимствата на товарачите Weidemann и с какво те се отличават от другите марки?

- Вече повече от 55 години голямата германска Weidemann има за цел да улесни и механизира работата във фермите с различно предназначение. Днес Weidemann е един от водещите производители на товарачи и телехендлери. Фирмата произвежда голям набор от машини, специално създадени за селскостопански ферми- от компактни товарачи, които наричаме hoftracs до средни и големи челни и телескопични товарачи, така че да отговорим на нуждите на различните типове клиенти.

Машините са произведени в Германия и ние стоим зад високото им качество. Първият фактор за това е праховото боядисване на машините което повечето от нашите конкуренти не могат да предложат. С тази техника създаваме по-добра защита на нашите машини срещу агресивни материали, каквито има навсякъде във фермите. Освен това ние предлагаме различни видове кинематика на товарното рамо, с което постигаме максимална сила за всеки тип машина. Чупещата рама в средата осигурява една наистина добра маневреност и висока стабилност при работа във фермите. Предаването на движението става от задния към предния мост посредством карданна връзка, което облекчава работата на машините.

Някои от моделите товарачи Weidemann разполагат със сгъваем покрив на кабината, което е много удобна функция за преминаване с машината през ниски отвори. В допълнение на това кабините на всички компактни товарачи и някои модели колесни товарачи са накланящи се, за бърз и лесен достъп. Така работата по поддръжка и сервиз се извършва бързо и ефективно.

Също така предлагаме и избор от различни видове оси предимно хидростатични, за по-голяма скорост или за по-голяма мощност, така че да задоволим изискванията на фермерите във всяка една работна ситуация. Не на последно място, можем да предложим и оси с блокаж на диференциала за всички наши модели. Машините ни са стандартно оборудвани с предпазни плочи от неръждаема стомана на предния блок на машината, с цел да защитим шасито, там където се осъществява контактът с ограничителя при завиване.

С Weidemann T4512 навлязохме на пазара на телехендлерите, като моделът е един от най-успешните и търсени на пазара. Машината е със сила на повдигане 1,2 тона и височина от 4,5 метра.

Тази машина обединява най-добрите функции на Weidemann в едно. Наистина мощна, но с компактни размери, отговаряща на всички изисквания и нужди на клиентите.

- Тази година представихте най-новия телехендлер T6027. Разкажете малко повече за машината...

- Новият T6027 заменя стария модел T6025. Това е телехендлер, който е в състояние да вдигне 2,7 тона на височина 6 метра. Освен това променихме дизайна на машината. Вижда се още по капака на двигателя. С новия капак имаме по-добър дизайн и по-добър поглед към задната част. Освен това той е с три вида управление за повече гъвкавост

Управление на всички колела- пълна маневреност и разгъване на мощността на най-малка площ. Управление на предния мост - безопасно шофиране, дори и на по- високи скорости. Движение по диагонал- странично движение за високопрецизно маневриране в тесни пространства, като напр. работа на принудителен свободен ход до стени. В тази машина ние сменихме двигателя от Deutz на Kohler, така постигнахме повече мощ с 75 к.с. За по-добра производителност и безопасност за клиента при Т6027 е внедрена системата VLS. Водачът може да избира между три различни режима: режим ДкофаФ, режим на натрупване и ръчен режим на работа, която позволява на клиента да пести време. При стария модел имахме механично управление на джойстика, а сега имаме електронно управление, което позволява максимална точност и прецизност при работа. В допълнение към това заменихме старата хидравлична помпа с нова, с по-голяма производителност.

Като нова опция са двете различни височини на кабината, автоматика за обратно връщане на кофата и реверсивен вентилатор. Освен това има и още няколко нови екстри, които фермерът може да управлява от кабината. Можете да регулирате количеството хидравлично масло ръчно от бутона Jog Dial. Това е от полза, когато машината задвижва хидравличен прикачен инструмент, който не се нуждае от цялата хидравлична мощност на двигателя. Така водачът може да работи много плавно с машината и инструмента, щадейки ресурсите й.

- Какво ново да очакват българските фермери от Weidemann през 2017 г.?

- На Eurotier в Хановер тази година Weidemann ще представи модела 1240 LP, версия с кабина. Мини челен товарач с голяма сила, много подходящ за зимния сезон. Освен това обединяваме 13-та и 17-та серия, както направихме с 12-та серия. Новият модел ще бъде с номер 1380. Той обединява всички предимства на предходните, с много опции и голяма гъвкавост в полза на нашите клиенти

И накрая, но не на последно място, продължаваме да работим върху нашата Hoftrac. Новото при електрическия товарач е, че вече зарядното ще е в кабината, което ще повиши комфорта и ефективността за клиента.

- С какво и как товарачите Weidemann успяват да задоволяват нуждите и на малки, а и на големи ферми?

- Нашите конструктори и техници в завода ни успяха да създадат, и продължават да работят за усъвършенстването им, компактен дизайн, нисък център на тежестта, стегнат радиус на завиване и мощна работа и т.н. А тези функции характеризират машините Weidemann в продължение на години и определят огромния им успех. Товарачите Weidemann с лекота изпълняват всякаква работна задача, независимо дали фермата е малка или голяма, работят бързо, гъвкаво и безопасно. Нашите машини правят всеки работен процес по-продуктивен. Освен високото ниво на функционалност, комфортът при работа и отличните стандарти за безопасност, те са перфектното решение за сила и издръжливост, с което Weidemann предлага най-правилното решение за всяка задача.

Телескопичните колесни товарачи на Weidemann са особено подходящи за тези, които се нуждаят от повече височина на повдигане

Телескопичната стрела, осигурява значително по-голяма височина на повдигане и покритие в сравнение с нормалните колесни товарачи. Основните добродетели, като маневреност, стабилност и сила на повдигане, които характеризират челните колесни товарачи се прилагат и за телескопичен товарачи, което ги прави толкова успешни. Компактните телехендлери Weidemann са уникални в комбинация от голяма височина на повдигане, компактна ширина и производствен капацитет. Със задвижване функцията 4х4, операторът е абсолютно стабилен и добре оборудван за много и различни задачи.

- От както сте на българския пазар, официалният ви представител е фирма Агритоп. Бихте ли казали повече за вашето партньорство?

- Ценим много факта, че Агритоп е фирма с цялостна концепция за изграждане и оборудване на ферми, предлагайки работещи решения от една ръка. Те проектират и изграждат ферми, оборудват ги и, разбира се, товарачите Weidemann са част от целия този процес. Много от земеделските стопанства в България са стари и не достатъчно продуктивни. Следователно на тях им е трудно да купуват качествени нови машини, които да повишат производителността им. Агритоп създават условия, които позволяват на клиентите да бъдат по-продуктивни с максимална възвращаемост на инвестицията предлагайки качество, което във времето се отплаща. Ето това ги прави и перфектния партньор.

Аз лично работя с Агритоп и България от шест години. През този период ние направихме много демонстрации в български ферми и реализирахме много продажби на българския пазар. Weidemann вече е добре позната марка в България, благодарение на висококвалифицираните служители на Агритоп и на това, което те правят. Агритоп е компания със силен и сплотен екип, повечето от служителите са същите като преди шест години, а това е добър знак. В следващия месец фирмата ще открие новия си филиал в близост до Плевен, това е следващата стъпка в процеса на тяхното развитие. В заключение мога да кажа, че Агритоп, представяйки марки с най-високо качество е компания с бъдеще, не само за партньорите си, а и за българското земеделие като цяло.