Проф. Лене Мунксгор Институт по животновъдство, Университет Орхус, Дания

Кравите са социални животни, но въпреки това се конкурират за достъп до ресурси - например за боксовете за почивка или за хранителен фронт. Тази конкуренция може да доведе до стрес.

Затова дойните крави, особено високопродуктивните, в условиията на ограничение във времето са принудени да избират между потребление на фураж и почивка

Ако кравата си почива в лежащо положение по-малко от 10 часа дневно, вероятно изпитва дефицит на време. А това означава, че животното ще потребява по-малко фураж и съответно ще дава по-малко мляко.

Създаването на дойната крава на идеална работна атмосфера означава: да ѝ бъде осигурен свободен достъп до фураж; да й бъде осигурен свободен достъп до зоните за почивка; много е важно да се ограничи времето на стоене в чакалнята пред доилната зала.

Очевидно е, че фермерите нямат достатъчно информация какъв трябва да бъде дневният режим на кравата. Всъщност пазарът предлага достатъчно инструменти, които документират поведението и продължителността на почивката на млечните крави

За да се увеличи продуктивното дълголетие на кравите, трябва да се отговори на растящите изисквания на животнотие по отношение на пространството за почивка, да се намали конкуренцията за достъп до ресурси и да не се допуска продължително стоене на кравите в очакване на доенето.

Как да създадете на дойната крава оптимални условия за работа

Комфортът на кравата се определя от възможносттите й без пречки да задоволява най-важните потребности от почивка, лежане, социални контакти, за избягване на стрес, болка и дискомфорт.

През работния ден дойната крава трябва да превръща потребявания фураж в мляко и ефективността на този процес определя рентабилността и устойчивостта на млечния бизнес. Времевият бюджет (разпределението на времето за различните видове дейност) пряко зависи от условията на отглеждане, мениджмънт и здравословен статус на кравата. И тъй като кравата има само 24 часа дневно, важно е да й се осигури достатъчно време за изпълнението на основната й работа - превръщането на фуража в мляко

Ето какви са основните занимания на кравата, подредени по значимост: почивка в легнало положение; потребление на фураж; установяване на социални контакти.

Например в средната датска млечна ферма със свободно отглеждане кравите прекарват своите 24 часа от денонощието по следния начин:

10,8 часа си почиват в легнато положение;

5 часа преживят;

2,9 часа се намират в чакалнята пред доилната зала;

1,9 часа прекарват в зоната за ханене;

0,5 часа отнема доенето им.

Потреблението на по-голямо количество фураж, особено в първата половина на лактацията, е необходимо за получаване на висок млеконадой и профилактика на болести, свързани с обмяната на веществата.

Изяждането на фуража отнема от 3 до 6 часа на дойните крави. Съставът на дажбата и най-вече енергийният й състав определят количеството време, необходимо за потреблението на фуража.

Почивката в легнало положение е приоритетно поведение за дойната крава. И ако поради накакви причини неговата продължителност бъде намалена, това може да доведе до поведенчески и физиологичен стрес като например до хормонален срив.

Ако общото количество време, отделено за почивка, е по-малко от 10 часа дневно, кравата няма да си почива достатъчно и ще изпитва стрес.

Но по-дългото лежане също е повод за безпокойство. Доказана е връзката между куцотата и продължителността на лежане - куцащите крави лежат по-дълго.

Млечна продуктивност и времеви бюджет

Високопроизводителните млечни крави се нуждаят от голямо количество енергия. То може да бъде осигурено чрез повишаване хранителността на дневната дажба, но за запазване на балансираната микрофлора на търбуха фуражите трябва да съдържат достатъчно целулоза.

Високопродуктивните крави се нуждаят от повече време за преработване на фуража и затова им остава по-малко време за други дейности, например за почивка.

В условията на дефицит на време кравите ще започнат да намаляват потреблението на фураж, за да си оставят време за почивка. Този факт свидетелства за това, че ограниченията на приоритетните дейности могат да предизвикат намалено потребление на фураж и съответното намаление на млеконадоя. Намаленото потребление на фураж води и до намаление теглото на животното и до различни заболявания.

Конкуренция между кравите и достъп до ресурси

Икономиите при строежа на краварника са основна причина за ограничаване на пространството и на други ресурси: боксове за лежане, къс фронт в зоната за хранене. Това предизвиква обостряне на конкуренцията между кравите за вода, храна и боксове за почивка.

Сам по себе си силният стрес или в съчетание с ограничен достъп до важни ресурси се отразява негативно както на благополучието на животните, така и на тяхната продуктивност, включително и върху преработката на фуража в мляко.

Във всяка група възниква определена йерархия между кравите, изградена върху отношения на доминиране и подчинение. В големите ферми кравите често преминават от една група в друга с цел усъвършенстване на храненето и наблюдението на стадото. Такива прегрупирания често водят до увеличаване на проявите на агресивност на животните в хода на установяване на нови отношения на доминиране. Вследствие на това има висок риск от травмиране и намаляване на времето за почивка.

Изследвания показват намаляване на млеконадоя през първите няколко дни и дори седмици след прегрупирането.

Между кравите съществуват много индивидуални различия, но негативните последствия се проявяват по-рядко, ако прегрупирането се прави не в началото на лактацията.

Увеличаването на пространството и облекчаването на достъпа до ресурси ще намалят негативните последствия от прегрупирането.

Достъп до боксовете за лежане

Почивката като вид е много важна да кравата. В лежане кравата прекарва почти половината от денонощието. Много изследвания показват, че пренаселеният краварник (повече от едно животно на скотомясто) води до:

намаляване на времето за почивка;

зачестени прояви на агресия;

поведение, отклоняващо се от нормите.

Вследствие на това кравите с нисък ранг са принудени да лежат направо в проходите. А колкото по-къса е почивката и колкото повече време кравата лежи в проходите, толкова е по-виско рискът от копитни заболявания.

Достъп до фураж

Ако фуражът се подава в ограничено количество, трябва да се осигури на всяка крава място на хранителната пътека. В противен случай е голям рискът някои крави да останат съвсем без фураж. Въпреки свободния достъп много изследвания показват, че съперничеството край хранилките води до изтласкане на едни крави от други и до намаляване на времето за хранене. Животните може да компенсиат намаленото време за прием на фураж с повече посещения до хранилката. Тогава плътността ще бъде по-висока, бе да има увеличено потребление на фураж, но кравите от по-нисък ранг могат да останат гладни.