Какво трябва да знаят тези, които тепърва ще правят проекти за 2017 г. за общ бюджет от 500 млн. евро и таван на субсидия - 1,5 млн. евро

Диана Ванчева

Подмярка 4.2 - Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти остана за 2017 година по обясними причини. Трудните и тежки проекти, оказа се, изискват доста време за разглеждане, затова фонд "Земеделие" не можа да се справи в рамките на настоящата година.

Това обаче е една от най-големите частни мерки /само тя предоставя субсидия до 1,5 млн. евро/ от Програмата за развитие на селските райони, която съдържа в себе си създаването на най-много добавена стойност

А това е факторът, който по новия европейски пример, и държавата ни има за цел да постигне при усвояването на европейските средства.

Това косвено е свързано и с новата ни национална аграрна политика, която има за цел България да не бъде основно износител на суровини, както е досега.

Преработвателната мярка обаче се оказа от тези, които ще се проточват във времето - доказа го всъщност още първият й прием.

Многобройните експерти на фонд "Земеделие" още не могат да разгледат проектите от този първи прием.

В същото време за следващото отваряне за входиране на проекти пак "точат зъби" за финансиране доста съществуващи предприятия които преработват земеделска продукция, както и такива, които тепърва ще бъдат създадени.

Това е обяснимо, защото един от най-бързоразвиващите се сектори у нас е този на преработката на земеделски продукти и участниците в него могат да се нарекат предприемачи, инвестирайки в технологични производства и цели процеси с голям пазарен потенциал за бъдещ период, а не само в покупката на една или две машини.

Според експертите България е от най-облагодетелстваните държави за изграждането на такъв тип мощности, но те са и най-скъпи и трудни за прилагане.

Приоритетните сектори по тази подмярка ще бъдат месо, плодове и зеленчуци, етерично маслени, сектор Био. Селска община и части от Северозападния район ще дават повече точки и съответно предимство при кандидатстването.

Тук за тези, които още не са правили проект е важно да знаят, че е много важен изборът на консултант защото практиката от първия прием показа, че нерядко на фирмите се препоръчват дейности, които струват куп пари, а се оказват излишни.

Например регистрацията като биопреработвател не върши работа, ако биосуровините за от земеделски производител в преход към биопроизводство.

Какво се случва с мярка 4.2 към момента на оценка на проектите, входирани през месец декември 2015?

Така наречената черта за ранкиране е сложена на 55 точки

Това означава, че ще минат проекти основно от приоритетните сектори.

Има спорове относно докладите за енергийна ефективност - кои от тях да бъдат признати и кои не.

Някои кандидати са подведени и насочени към фирми, които не покриват съответните изисквания и нямат регистрация към Агенцията за устойчиво енергийно развитие /АУЕР/.

Според кандидати, подали вече своите проекти през миналата година не е избистрен критерият за постигане на стандартите на ЕС които са свързани с минимални изисквания за защита и хуманно отношение към животните.

Не е ясно как ще бъде прилаган критерият, казват и много консултанти за техни клиенти, които преработват месо и купуват суровината от кланични пунктове, които покриват изискванията на еврорегламента - ще се получават ли точки или не, питат те.

Всички, които тепърва ще подготвят проекти по подмярка 4.2 имат време да се огледат и решат, и да кандидатстват за следващия прием, чийто бюджет се очаква да бъде 500 000 000 евро. Например това може да означава 300 и нещо проекта по 1,5 млн. евро.

Всички, които тепърва ще подготвят проекти по подмярка 4.2, все още имат време да се огледат и решат и да кандидатстват за следващия прием, чийто бюджет се очаква да бъде 500 000 000 евро. Грубо казано това ще означава 300 и нещо проекта по 1,5 млн. евро.