И любителите би трябвало да знаят кои са най-елементарните правила на лозаря по време на гроздобер, но не е така, защото обикновено в двора и на вилата консумацията е на по-първо място.

Да знаете, че:

Ако един грозд стой по-дълго на лозата, това е по-добре, но всеки валеж по време на дъждовен септември довежда до влошаване на качеството на гроздето.

Всеки дъжд намалява съответно и захарността, а също води до напукване на зърната - подобни напуквания могат да станат причина за късни заразявания, защото от там може да навлязат болестотворните гъби по всяко време.

Ако гроздето е в беритбена зрялост, но времето е влажно, по-добре е да се оберат десертните сортове, а да не се чака. Веднага трябва да се съхраняват на проветриво и хладно място.

Ако сортовете са винени и са средноранни, но вече са натрупали необходимата захарност, трябва да се берат и да не се изчаква с гроздобера.