Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване с вода. Това задължително се прави както преди зареждане на казана, така и след дестилацията, и то веднага след демонтиране.

Когато дестилацията е проведена съгласно изискванията, изплакването два-три пъти с вода е достатъчно. Това става като долният край на серпентината, от който излиза ракията, се запушва плътно с коркова или друг вид тапа. Серпентината се пълни с вода. Изчакват се 2-3 минути и водата се източва. Тази операция се прави 2-3 пъти.

Проблем има, когато... при дестилацията, поради препълване на казана, част от образувалата се пяна заедно с частици от кашата, премине през лулата и попадну в серпентината.

В такъв случай веднага след демонтажа серпентината се пълни с чиста гореща вода. Изчаква се 3-5 минути и се източва. Проверява се за частици в източената вода. Тази операция може да се повтори няколко пъти до момента, в който източената вода е чиста.

Ако частици са залепнали и изсъхнали по вътрешната стена на серпентината, тя се пълни с горещ разтвор на препарат за измиване на кухненски съдове, но неутрален (без аромат). Изчакват се 10 минути и разтворът се излива. След това серпентината се изплаква минимум три пъти със студена вода, която се проверява за наличие на твърди частици и мирис.

Операцията се повтаря до момента в който, изтичащата вода е бистра, чиста и без мирис.