Сладко вино, десертно, за човек, който не пие - това пожела наша читателка.

Отговор: Десертното вино съдържа минимум 15-16% об% алкохол и 15-16% захар. Но читателката може би иска сладко вино без ферментация, което да е с още по-малко алкохол. Тогава рецептата е следната

Гроздето се смачква, сокът /мъстта/ се отделя веднага и се оставя 24 ч за избистряне. Ако е студено, не се налага добавяне на серен двуокис за задържане на ферментацията.

На другия ден бистрата мъст се отделя и измерва - на всеки литър от нея се внася по 1 г натриев бензоат /от аптеката/. Той първо се разтваря в малко мъст и после се внася в цялото количество. Разбърква се добре и се оставя за другия ден за хомогенизиране и евентуално за забистряне.

Бистрата мъст се отделя от утайката и налива в дамаджана, туба или бутилки.

Така приготвеното сладко вино е един вид консервирана гроздова мъст и трябва да се пази на хладно.

Може да се пие веднага след приготвянето, но трябва да се изпие до края на зимата.