Почистете храстите от пожълтели или изсъхнали листа. Проверете внимателно за наличието на някакво заболяване или паразити - черни петна, брашнеста мана, ръжда и т.н. Изчистете плевелите, ако има такива.

Добре е да окастрите стеблата до около 30 см. Задължително направете опора за растението.

Оформете обръч, подобен на яката на пиле. Използвайте бамбукови стебла и дълга тел, за да оформите цилиндрично заграждение около храста.

Натрупайте градинска почва около храста, така че купчината да покрие 30 см от растението.

След като почвата замръзне, я покрийте със слой от слама, листа или друг вид лека тор.

Следващата пролет ще трябва да отстраните защитата от растението, преди да са пробили пъпките. Просто махнете теленото ограждение, почвата и листата.

Общи правила...

Ако в градината имате декоративно езерце, задължително го пресушете, преди водата в него да е замръзнала и да ви е навлякла неприятности. Ако имате водни лилии, можете да ги съхраните в мазето, при температура не - повече от 10 градуса и заровени в пясък, за да не изсъхват техните корени и ризоми.

Направете основно есенно почистване и в градината. Всеки паднал на земята клон или счупена саксия е потенциално място за презимуване на всякакви насекоми, плуцежи или гъбички, които често създават проблеми.

Изчистете градината от мъртвите едногодишни растения и зеленчуци. Можете да ги ползвате за естествен тор, освен ако не са пълни със семена.

Особено важно е да отстраните падналите листа от розовите храсти. Чрез тях лесно се завъждат инфекции и гъбички по здравите растения.

След първите слани и студове, извадете от градината всички изсъхнали или почернели едногодишни растения - цинии, петунии, невен и т.н. Проверете старателно и многогодишните - ако листата или стеблата на някое от тях е засегнато от инфекция или вредители, за да избегнете по - големи проблеми през пролетта, незабавно ги унищожете (божури, лилиуми и др.)

Проверете градината обстойно за охлюви и плужеци и ако има нужда, купете някакъв специален препарат.

Пристъпете

към покриване

Натрупайте слама и борови иглички около леглата на многогодишните храсти и цветя.

Така ще защитите техните корени и ще намалите неблагоприятното влияние върху растенията на всяка рязка промяна на времето.

Същото направете и с новозасадените в градината луковични. Непременно ги покрийте с клонки от вечнозелени храсти, за да укрепите пръстта около тях. В противен случай има опасност, особено за по-малките луковици, засадени на плитко в почвата, да изскочат на повърхността.

Погрижете се и за младите дръвчета (ябълки, явор). Увийте стеблата им с желязна мрежа, за да ги предпазите от гризачи.

Преди да приберете градинските инструменти, задължително ги дезинфектирайте, като ги облеете с разтвор от 1 част белина и 3 части вода, подсушете ги внимателно и ги намажете с масло.