Наличието на пикочни камъни и пясък не е рядко срещан проблем при дребните преживни. И то застрашени от болестта са тези, които се угояват интензивно, напомня нашият консултант доц. д-р Пламен Георгиев

 Заболяването се нарича се уролитиаза. Боледуват и възрастните животни, предимно предназначените за изложби. Тъй като при женските пикочната тръба е по-широка и къса, те изхвърлят без проблем пясъка и дребните пикочни камъни и до изявено болестно състояние се стига много рядко.
Кои са причините за появата на пикочните камъни
На първо място трябва да се знае, че уролитиазата е обусловена от грешки в храненето - при изхранване на фуражи, съдържащи обилно количество фосфор и силиций, но бедни на калций (трици, концентрати). Обикновено това става при угояване на подрастващите или при краткосрочно формиране на желана кондиция, подходяща за изложби, панаири, пазари и др. Отключваща роля за възникване на заболяването е нарушаването на равновесието между кристалоидите и колоидите в урината. Урината представлява хипертоничен разтвор, при който кристализацията бива постоянно потискана. За това допринасят различните й съставки, като цитрати, пирофосфати, хондроитинсулфата, нуклеиновите киселини и слузестите вещества. Кристализацията се стимулира от повишеното отделяне на фосфати, от прекаленото алкализиране (при инфекция) или подкиселяване (от концентрираните фуражи) на урината. В последния случай се увеличават фосфатите и оксалатите, също и мукопротеините, които служат като ядра за образуване на камъните.
Настъпва и вторично увреждане на бъбреците, означено като нефрикалциноза, следствие образуване микропесъчинки в областта бъбречната сърцевина. Оксалатните и фосфатните камъни се образуват при pH 6. Струвитните камъни (състоящи се от амониево-магнезиево-фосфатен комплекс) се образуват при рН 7, а т. нар. органични камъни при рН по-ниско от 6. Фитоестрогените, намиращи се в някои видове свежи треви и силажите, също стимулират образуването на пикочни камъни. Така че някои видове пикочни камъни могат да се образуват дори и при изхранване на големи количества зелени фуражи.
Предразполагаща роля играе продължителният недостиг на вода за пиене, както и рязката смяна на хранителния режим, съпроводени със стрес при транспортиране, изложби, промяна на метеорологичното време. Доколко преждевременната кастрация оказва влияние върху възникването на пикочните камъни не е напълно изяснено. Допуска се, че изхранването на храни, богати на фитоестрогени или микотоксини (цеараленон) водят до хипертрофия на булбоуретралната жлеза при мъжките разплодници, като по този начин пикочната тръба се стеснява, това води до лесното й запушване, дори от малки песъчинки.
Пикочните камъни задядат най-често в областта на шийката на пикочния мехур при S-видната извивка на уретрата или на върха на пениса (уретралния израстък). Те предизвикват силно раздразнение дори нараняване на лигавица, възникване на възпалителен едем, а по-късно запушване на пикочопроводните пътища, задържане на урина, интоксикация на организма (уремия) и смърт. Интерес представлява и фактът, че при по-възрастни кози често в бъбречните легенчета се установяват камъни, които обаче не предизвикват болестни признаци, тъй като те не надвишават определена големина.
Какви клинични признаци проявяват засегнатите мъжки животни
Наличието на умерено количество пясък обикновено се изхвърля навън безсимптомно. Проблем е, ако предизвикат раздразнение на пикочната лигавица и с това се създадат предпоставки за запушване, предотвратяващи евакуацията на урината. По-едрите камъни обикновено не могат да се изхвърлят навън и във всички случаи запушват пикочната тръба, което се проявява ясно с редица болестни симптоми. Преустановява приема на храна, животните стоят неподвижни, с наведена глава, възможно е да се изгърбят, често се напъват, уринирането е невъзможно, а понякога урината се отделя на капчици премесени с кръв.
Често кочлетата подритват от болка. Пулсът и дихателната честота са увеличени, а вътрешната телесна температура може да е повишена. С времето издишаният въздух започва да мирише на урина. Натиск в областта на корема предизвиква силна болка.
Засегнатите животни по-често лежат и общото състояние се влошава силно. В областта на препуциума и долната част на корема се образуват специфични едеми (отоци). Понякога е възможно дори да се спука пикочният мехур. Учудващото в тези случаи е, че в рамките на няколко часа състоянието на животното се подобрява, болката изчезва. По-късно обаче, след около 1 ден, вследствие развитие на тежък перитонит и интоксикация настъпва фатален изход.
Диагнозата се поставя сравнително лесно от ветеринар
Преустановеното уриниране се доказва по няколко начина:
1. В областта на външния отвор на препуциума се привързва престилка. Ако тя остане суха продължителна време, това означава, че засегнатото животно не уринира.
2. При натиск и запушване на ноздрите нормално настъпва рефлекторно уриниране. При наличие на камъни обаче такова не може да се провокира.
3. Чрез катетеризация, извършена от ветеринарен лекар. В този случай с катетъра може да се избута обратно запушалката.
4. Чрез видеозон, дигитален контрол през ректума - от ветеринарен лекар.
Лечението е трудно и се извършава от ветеринарен лекар, който в определени случаи предприема различни хирургически интервенции, които обаче могат да оставят трайни последствия, понякога водещи до нарушаване на потентността на животните. Разбира се, това би било проблем за елитните и предназначени за разплод кочове и пръчове.
ВАЖНО!

0 В случай на много тежко състояние животните трябва да се евтаназират.

0 Месото е негодно за консумация от човек, защото е уремично и мирише неприятно.

Както за всяко едно заболяване и при уролитиазата най-важна е профилактиката. Мерките, които трябва да предприемат стопаните и фермерите, са следните:

1. Предназначените за угояване агнета трябва да се отбиват постепенно.

2. За всички категории животни е необходимо да осигурява необходимото количество вода за пиене, най-добре на воля. Често дори при пасищен режим и при отглеждане в дворове водопоят е проблемен! Животните могат да се стимулират да пият повече вода, като в концентрирания им фураж се добави 1% сол. Подходящо е добавянето на минимални количества карбамид.

3. Трябва да се спазва определено съотношение между калция и фосфора в храната 2,5:1. Да се редуцират фуражите богати на фосфор, като триците например.

4. Специфично против образуване на пикочни камъни към храната се добавя амониев хлорид в количество 1%, който води до намаляване на рН на урината и оттам до редуциране на образуването на фосфатни камъни. Да се има предвид обаче, че продължителното му приложение не е безобидно. Също така не трябва да се приема като универсално профилактично средство.