Условно конете се разделят на следните категории: бременни кобили, кърмещи кобили, малки кончета, състезателни коне - при умерено и при интензивно натоварване, работни коне - лека, умерена и тежка работа, възрастни коне.

Конете не могат да синтезират аминокиселини като лизин, метионин, цистин и треонин, затова трябва да се компенсират чрез комбинираните фуражи.
КОНЕ В ПОЧИВКА:
Комбинираният фураж трябва да е с по-ниско съдържание на протеин, богат на влакнини.
Примерна дажба - 2.2 кг КФ + сено 4 кг.
КОНЕ В СЪСТЕЗАНИЯ:
Високо енергиините храни при тази категория подобрява издръжливостта на животните, ограничава риска от метаболитни проблеми, има положително влияние при по-високи температури. Включв% в зависимост от основните суровини и изискването на категорията. Поддържането на ниско ниво на протеин 12-14% ограничава излишъка от азот в организма, но същевременно с това е нужно да се задоволят напълно нужите от лизин, метионин и треонин. Метионинът е аминокиселината, която поддържа здравината на копитото и добрата космена покривка. За подържане на здрава костната система е нужно да се следи нивото на калция, фосфора, медта, цинка и други микро- и макроелементи в комбинирания фураж.
Примерна дажба - за коне с тегло 500 кг хранене 3 пъти на ден; 3,2 кг КФ за интензивно натоварване; 4.2 - 5,5 кг при състезания плюс сено около 5 кг.
Жребчета: от раждането до 1-годишна възраст.
Комбинираният фураж съдържа протеин около 18%, като част от него е под формата на млечен протеин, богат на аминокислини, витамини, макро- и микроелементи;
Пример: преди отбиване се дават много малки количества. През първия месец 0.5 кг КФ, след това се увеличава с 0.5 кг на всеки месец и на 6 мес - 3 кг КФ; от 6 до 12 месеца по 3-4 кг КФ, цялото хранене е придружено с даването на сено.
ПОДХРАНВАЩИТЕ КОНЧЕТА се нуждаят от висококачествени груби фуражи или паша с подходящ комбиниран фураж. Желателно е нивата на витамини в комбинирания фураж да са по-високи, особено нивото на витамин Е, които се явява естествен антиоксидант.
ХРАНА ЗА БРЕМЕННИ И ЛАКТИРАЩИ КОБИЛИ: комбинираният фураж съдържа протеин около 17 %, ниско съдържание на скорбяла - 19 %, богат на мед, магнезий и селен.
Пример: бременна кобила на 1-2-годишни възраст - 3-3,5 кг; бременна кобила на 2-3-годишна възраст - 3,5-4 кг КФ; лактиращи кобили през първия месец - 6,0 кг КФ; през 2-3 месец - 6.5 кг КФ; през 4 месец - 5.8 кг КФ.
ХРАНЕНЕ НА КОНЕ НАД 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ: Високо апетитна и лесно усвоима храна съобразена с физиологичното съсътояние на животните. Изхранване - 2.8 кг КФ с 5 кг сено.
При по-продължителни натоварвания за издръжливост: храна богата на растителни мазнини, за да подържане метаболитните нужди на животните, съдържание на протеин -12%, обогатена с натрий, калий и магнезий, за да се поддържа баланса при интензивно изпотяване, избягва се висококонцентратната храна, за да не се натоварва храносмилатената система;
Пример: за коне с тегло 350 - 400 кг - 3.3 кг КФ и сено 5 кг.