Добрите условия на отглеждане влияят положително на жизнената продуктивност и дълголетието на високомлечните животни, е категоричен д-р Герхард Анакер от Тюрингския научноизследователски институт по селско стопанство в Клаусберг, Германия

Тезата на д-р Герхард Анакер е, че здравето и млеконадоят на кравите зависят пряко от условията, при които живеят. Колкото те са по-комфортни, толкова по-дълъг е периодът на тяхната продуктивност.
Според него съществува пряка зависимост в млечното говедовъдство между начина на отглеждане, жизнената продуктивност и продуктивното дълголетие на млечните крави. Изводите си доказва с наблюдения: например за последните 10 г. в Тюрингия увеличението на пожизнения млеконадой е бил осигурен изцяло за сметка на ръста на годишния млеконадой. От 2000 г. продължителността на използване на кравите няма нарастване. При други изследвания се доказва, че ефективността на използване на дойните крави се влияе пряко и от размерите на стадото.
Тюрингският научноизследователски институт по селско стопанство в Клаусберг съвместно с регионалния съюз на говедовъдите проследяват начина и условията на отглеждане на кравите в 273 ферми, като събират информация за всяка една от тях по отношение на:
1) начин на отглеждане на кравите:
0 вързано;
0 свободно с неравности (процепи) по пътеките;
0 свободно с плътни и меки каучукови пътеки;
2) микроклимат:
0 топъл обор;
0 студен оор;
3) оборудване на боксовете за лежане:
0 с постелка от слама;
0 с каучукови настилки;
0 бетонен под без постеля и специално покритие.

Изводите


0 По-добре хладно отколкото горещо и задушно
При изследване влиянието на температурата в оборите германският учен установява, че по приницип кравите по-добре понасят по-ниските температури (повишеното потребление на храна води до по-голямо отделяне на топлина) отколкото горещината (тя води до снижаване както на продуктивността, така и на приема на храна). Дори при повишаване на температурата до 20-23 градуса продуктивността на високомлечние крави намалява.
0 Преимущество имат оборите с големи прозорци и врати които позволяват свободна циркулация на въздуха в помещенията. В лошо вентилираните обори с масивни стени и повишена вътрешна температура, съчетана с високата влажност на въздуха (особено през летните месеци), рязко се понижава продуктивността.
0 Млеконадоят на ден - в полза на по-топлите обори. Наблюденията във фермите не потвърждават напълно тезата за микроклимата. В по-топлите обори годишната продуктивност е по-висока, макар и с малко да превишава млеконадоя в обори с по-ниска температура. Същото се отнася и за пожизнената продуктивност на кравите - в по-топлите обори тя е малко по-висока.
Начинът на отглеждане на крави в Германия е вързано и свободно с боксове за лежане
0 При свободното отглеждане с боксове за лежане подът в зоната на хранене и пътеките могат да бъдат плътни, непрекъснати или неравни, с процепи между отделните плоскости. Само 1,9% от кравите в наблюдаваните ферми все още се отглеждат вързано. Най-голям е процентът на кравите, отглеждани свободно в кравеферми с прекъсната подова настилка (с неравности и процепи) - 77%, и само 21% са фермите с плътен непрекъснат и мек под на пътеките и боксовете за лежане. Последните данни от статистиката в Тюрингия сочат до каква степен са застъпени различните начини на отглеждане:
0 5,1% са вързано;
0 91% совободно;
0 4% за всички останали форми на отглеждане.
Анализирайки средните показатели на цялото поголовие крави в Тюрингия, германските специалисти стигат до извода, че при плътни и меки подови настилки в оборите периодът на използване на кравите се увеличава с 2,9 месеца и имат с 1823 кг по-висока млечна пожизнена продуктивност в сравнение с тези, отглеждани на неравни повърхности. По-благоприятно се отразява на кравите и свободното отглеждане на неравни повърхности в сравнение с вързаното: периодът на използване при първите е с 1,6 месеца по-голяма, а жизнената им млечна продуктивност надвишава вързаните с 1200 кг мляко.
Така категорично се налага преимуществото на свободното отглеждане с плътен под и пътеки и еластични боксове за лежане в сравнение с останалите варианти.
Друго условие, гарантиращо комфорта на отглеждане при кравите, е меките боксове за лежане. Използването им рязко подобрява здравословното състояние на кравите, допринася за по-продължителното им използване и повишава млечната им продуктивност. За целта повърхността на пода трябва да е мека и еластична, суха и лесна за почистване. Обикновено досега подът в боксовете за лежане се е изработвал от бетон или асфалт. За да се подобрят условията на отглеждане, е желателно фермерите или да осигурят слама за боксовете за лежане (тя значително затруднява почистването) или да се предвиди друго допълнително покритие. Едно от важните условия е боксовете да не са хлъзгави, за да се елиминират както нараняванията на кравите, така и възпалението на вимето, т.е. маститните заболявания. Те рязко биха намалили не само жизнената продуктивност, но биха довели и до високи разходи за ветеринарно лечение и дори до бракуване на високопродуктивни животни. А това автоматично води до големи загуби за фермера.
Ето и данните от статистиката за подовото покритие на боксовете в наблюдаваните ферми:
0 боксове без подово покритие или постелка - 5% или 12 355 крави;
0 боксове с постелка - 26,1% или 63 911 крави;