Припомняме ви няколко правила за гроздобера: отлагането му дава негативно отражение на добива, а при наличието на много влага пада градусът на гроздето.

По-късното прибиране може да повиши захарността, но трябва да се има предвид, че в същото време гроздето съхне.

Да се знае, че:

И след прибирането на гроздето фотосинтезата на лозовите листа продължава. Част от образувалите се дотогава органични вещества се отлага в кордоните, в стъблото, в корените.

Това са т.нар. резервни вещества за лозата. Друга част от органичните вещества и в този период служат за продължаване на узряване на пръчките - това е важно за тяхната устойчивост на ниски температури през зимата.

Листата фотосинтезират интензивно и през октомври.

И чак когато ранните есенни слани започнат да причиняват преждевременното им окапване, тогава всъщност се преустановява нормалното узряване на пръчките и спира запасяването на лозите с резервни вещества.