Броколи са близък роднина на карфиола, само че зелен и с малко по-различна форма на розичките. Известни са и под наименованието “италиански аспержи”. Познавачите знаят, че е много ценен зеленчук, богат на витамините С и А, на фосфор и калций.

Сервират се топли или студени - в салати и ястия.

Подготовка: Стеблото се отрязва и, ако ще се ползва в рецептата, се обелва и се нарязва на кръгчета. Основната част обикновено се разделя на розички.

Приготвяне: Броколи могат да се задушават и варят както карфиола.

Идеи за сервиране:

- Горещите броколи се подправят с топено масло и чесън.

- Сварените броколи се заливат с бешамел, поръсват се с кашкавал и пипер и се запичат.

- Броколи се бланшират за 1 мин., отцеждат се и се сервират студени със зехтин, лимонов сок, сол и горчица.