След многократна употреба казанът за варене на ракия, който обикновено е изработен от меден-месингов материал, силно се замърсява в резултат на варенето.

Фалове стават и когато пращината се "запече" или прегори.

Какво казват стари майстори от страната за почистването?

Замърсен меден казан се изтрива отначало с мека кърпа, намокрена с газ, а след това с помощта на вълнен плат се изтрива със сапун, стрит на прах.

Ако е силно замърсен, тогава се почиства с разредена оцетна киселина. За целта оцетът се нанася върху вътрешната и външна повърхност, после с чиста кърпа, съдържаща натрит сапун на прах, повърхностите силно се търкат. Накрая се изтриват с вълнена кърпа и се изплакват с вода.

При наличие на нагар измиването става с калцинирана сода или с дървесна пепел, след което се използуват гореописаните начини.

Може да се използва и горещ содов разтвор, който се излива в казана почти врящ и престоява в него 20-30 минути.

Ако казанът е месингов може добре да се почисти с изсушен тютюн, който се търка със стара четка, последван от разтвор, съдържащ смес от оцет и сол.

Казан може да се изчисти и с лимон, разрязан на две части - следва изплакване с топла вода.

Добра работа върши и сместта, наречена “пуцинг” - използва се за почистване на мазнини и нагари

Месинговият казан може да се почисти добре с този материалот стрити на ситно стърготини от месинг.

Замърсени участъци от казана се почистват със спирт, разреден амоняк или зехтин - след кратко време се изтриват с вълнена кърпа. Понякога тази операция се повтаря двукратно.