Виното Малага е десертно с алкохолно съдържание около 18 об% и захар от 15 до 30%.

То се произвежда в района на град Малага - Южна Испания.

Използва се основно грозде от белия сорт Педро Хименес - той натрупва висока захарност.

Гроздоберът се прави при стафидиране на част от зърната.

В Испания се произвеждат няколко марки вино Малага. На цвят варират от тъмнозлатист до кехлибарен, а някои - до тъмно кестеняв.

И произвежданата преди векове у нас Станимъшка малага е била с тъмен цвят, защото е използвано грозде на сорта Мавруд, който е богат на багрилни вещества.

Рецептата:

Използва се грозде със захарно съдържание не по-малко от 23%, смачква се и мъстта се отделя веднага.

Взимат се 40 л мъст, от която 15 л се отделят за сгъстяване и около 30 л се оставя да ферментира.

По време на бурната ферментация на тънка струя при постоянно бъркане се добавя 1,5 л ректифициран спирт /96 градуса/ за 10 л ферментираща мъст.

Внесеният спирт спира ферментацията, виното се успокоява и започва да се бистри.

След 2-3 седмици бистрото вино се отделя от грубата утайка.

Отделените 15 литра мъст се наливат в широка емайлирана тава, която се поставя на печка. На по-тих огън се вари до изваряване на половината от обема.

Непрекъснато се бърка, за да не загори. При сгъстяването се цели известна част от захарта да карамелизира. След приключване на изваряването се оставя да изстине.

За получаване на виното от типа Малага се смесват 7 части вино с 3 части сгъстена мъст. Разбърква се добре за хомогенизиране и се налива в съд - дървено буре, а който няма - в стъклени дамаджани.

След около месец виното се забистря, отделя се от утайката и се налива в бутилки.