Пригответе си:
Зърна, без семки - 1 кг или около 100-120 броя,
захар - 1 кг,
лимонена киселина - 5 грама или 1 ч.лъжичка,
вода - 500 мл,
индрише - по желание 5-6 листа
Действайте:
От захарта и водата се сварява сироп и се оставя да изстине.
Гроздето се измива добре - зърната се пускат в сиропа и се оставят да престоят 15-20 минути. След това се варят на умерен огън без да се разбъркват.
Проверка за готовност: взема се капка от сиропа при варенето и се капва върху суха порцеланова чиния - ако не се разлее, това означава че сладкото е готово.
Тогава се прибавят индришето и лимонената киселина, разтворена в малко вода.
Готовото сладко се изсипва в буркани и се съхранява на сухо и хладно място.
Коментари