Необходими продукти: глава карфиол, 400 г. арпаджик, 300 г. зелен фасул, 300 г. зелени домати, 300 г. моркови, 300 г. гъби - печурки, 10 люти чушки, супена лъжица смляно синапено семе, чаена лъжичка сол, 3 л. слаб оцет.
За саламурата - 2 л. оцет, 3 супени лъжици сол, 4 чаени лъжички зърна черен пипер, чаена чаша олио.
Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват - карфиолът се накъсва на розички, а лютите чушки и зелените домати се пробождат с игла на няколко места. Морковите се нарязват на кръгчета, зеленият фасул на малки парчета, арпаджикът и гъбите се оставят цели. Солта се разтваря в 5 литра вряла вода и с този разтвор се заливат зеленчуците, престояват около час и се отцеждат. Отново се заливат, но с трите литра врящ оцет и в него престояват 3 дни. Отцеждат се, нареждат се в буркани, а разтворът се изхвърля.
От продуктите за саламура се сварява друг разтвор, охлажда се и се сипва в бурканите. Отгоре се посипва синапено семе и се добавя олио.
Бурканите се затварят и се съхраняват на тъмно и хладно място. Туршията може да се консумира след 15-20 дни.
Коментари