Моментът на прибирането зависи от това за какво ще използваме гроздето. Степента на зрелост, в която е най-правилно да се прибере то, се нарича технологична зрелост.

Степента на узряване може да се установи като през пет дни се вземат проби за изследване на захарите и киселините, но малцина могат да го правят.

Ето някои секрети...

Физиологичната зрялост на гроздето може да се определи приблизително и по следните признаци:

- узрялото грозде придобива характерния за сорта цвят,

- зърната наедряват, омекват и лесно се откъсват,

- при белите сортове ципата става прозрачна и лесно се обелва,

- при ядене се чувства сладост, а киселините са намалели,

- дръжката на грозда се вдървесинява,

- семената лесно се отделят от месото и придобиват по-светло или по-тъмнокафяв цвят.

Брането на винени сортове грозде се извършва при хубаво време, след вдигане на росата:

- ако е паднал дъжд, изчаква се 3-4 дни, за да се възстанови първоначалната захарност,

- в топла есен гроздоберът да е в хладните часове на деня, а в студена - през най-топлите,

- гроздето се сортира по сортове или само по цвят и здравина,

- загнили и кални гроздове се събират отделно,

- набраното грозде не бива да стои на открито.