Фермерите също трябва да са запознати със скалата за преценка на куцотата и здравословното състояние на крайниците при кравите, напомня консултантът ни доц. д-р Пламен Георгиев

Фермерите трябва да бъдат критични по отношение на изисквания, критерии и приети норми от страна на съответните специалисти. Всяко едно събитие във фермата трябва да се анализира внимателно. Редовно да се дава отговор на въпросите: "Какво всъщност виждам? Нормално ли е това?" В тази връзка компетентното мнение или съвет на специалистите - ветеринарен лекар или зооинженер, дадени своевременно, биха могли да се окажат златни.
Преценката на здравословния статус на крайниците при кравите е с голяма практическа значимост.
Навременното разпознаване на различни болести на опорно-двигателния апарат има значение не само за своевременната борба срещу самите тях, но допринася и за намаляване на безплодието, проблемите с млечната жлеза и в крайна сметка води до удължаване на експлоатационния живот и икономическата ефективност от този отрасъл.
Стивън Бери описва методика за преценка, която масово е навлязла в практиката в много страни. Тя се прилага за отделни крави. Сумирани, резултатите представят общото здравословно състояние на стадото.
Най-точната преценка се извършва от ветеринарен лекар. Как се процедира: На изследваната крава трябва да се осигури спокойно и свободно придвижване върху равна, твърда и нехлъзгава повърхност. Наблюдава се също и по време на покой. На базата на получените резултати състоянието на крайниците може да бъде оценено по 5-степенна скала.
Оценка №1 се присъжда на здравите крави. Отразява нормалния ход на една здрава крава. Животното стои и върви нормално. Всички копита са сигурни и стабилни при вървеж, като задните достигат следите от предните. Приемът на храна е нормален, а млечността е оптимална.
Оценка №2 се дава на кравите с леко куцащ вървеж. При покой кравата стои нормално, при придвижване обаче леко изкривява гръбнака си. При вървеж държи главата си ниско долу и изпъната напред. Вървежът е със съвсем леки отклонения (куцане). Тази оценка налага незабавно изясняване на първопричината за отклоненията от нормата и лекуване. Приемът на храна е намален с 1%.
При оценка №3 съществува средностепенна куцота. Както при покой, така и при придвижване кравата се изгърбва. От време на време извършва скъсени крачки. Приемът на храна намалява с 3%, а млечността - с 5% ! Кравата трябва да бъде незабавно лекувана.
Оценка №4 получават куците крави. Животното стъпва много внимателно. Щади и предпазва едно или повече копита. Държи гърба си изкривен както при стоене, така и при придвижване. Приемът на храна намалява с 7%, а млечността - с 17 %! Касае се за болна крава, която трябва да бъде системно лекувана, възможно най-скоро. Изгледите за пълно оздравяване са минимални.
При оценка №5 гръбнакът на кравата е силно извит. Единият си крак животното опира в земята само за секунда. Придвижването е силно затруднено. Кравата остава да лежи или изпитва огромни затруднения да се изправи. Приемът на храна намалява с 16 %, а млечността - с 36 %. В тези случаи би могло да се обобщи, че се касае за болна крава, която изисква скъпо интензивно лечение и продължителна ветеринарномедицинска помощ.

Ако броят на животните с оценка 2 и 3 нараства незабавно трябва да се предприемат мероприятия за подобряване на здравословното състояние на копитата и за оздравяване на стадото. Самата преценка на състоянието на крайниците показва недвусмислено, че извършването им е необходимо.

ВАЖНО! Индиректното влияние на копитния проблем върху общия статус на засегнатото животно е очевидно, когато се направи преценка на приема на фуражи и продуктивността. Да се има предвид, че кравите получили оценка 3 или повече много трудно ще се заплодят !

Затова фермерите и гледачите трябва да знаят, че младите и подрастващите животни също биха могли да страдат от копитни проблеми и заболявания. Особено в някои ферми проблемите настъпват в много ранна възраст.