Проф. Алберт де Врис Катедра по животновъдство, Университет на Флорида, САЩ
Голям брой крави отпадат от стадото в началото на лактационния период вследствие на нарушена обмяна на веществата. В началото на лактацията е и най-висок рискът от загиване на животното.
Най-разпространената причина за отпадането на крави в американските млечни ферми е смъртността
На нея се падат -21% от годишния оборот на стадото.
А такава принудителна загуба излиза солено на говедовъда: средните загуби се изчисляват средно от 500 до 1000 долара на животно. И при това, без да се вземат предвид загубите от неиздоено мляко заради болести, допълнителен труд и задържан ремонт на стадото.
Затова намаляването на смъртността и повишеното внимание към здравето на новоотелите крави е изгодно и може да донесе допълнителна печалба.
Рискът от непланиран брак на крави в различните американски ферми варира и зависи от организирането на профилактиката на различни заболявания, от равнището на продуктивността и от показателите за възпроизводство на стадото.
А сред външните фактори са: достъпност на ремонтни млади животни, пропускателни възможности на доилната зала и наличие на пасища и земеделски площи за осигуряване на необходимите фуражни ресурси.
През 2015 г. средногодишният брак на крави в американските ферми е бил около 40%. Този показател се запазва в продължение на последните20 години, като се набелязва тенденция на незначително увеличение. Това съответства на около 2,63 лактации или 31,6-месечно̀ стопанско използване на млечна крава
Затова средната продължителност на живот на кравите в САЩ е 57,1 месеца или 4,8 г.
Необходимо е да отблежим, че продължителността на използване на една млечна крава в САЩ е намаляла от 35 (за крави, родени през 1960 г.) до 27 месеца (за крави, родени през 2000 г.). Годишният процент на бракуване за този период се е увеличил от 17 до 43%.
Американските говедовъди бракуват крави с ниска млечна производителност, чието използване вече не е изгодно, или пък животното се заменя с по-продуктивно.
При бракуването се отчитат фактори, които са свързани както със самата крава (здравословно състояние, млечна продуктивност, въпроизводителни качества), така и с фактори на външната среда (наличие на ремонтни подрастващи животни, брой места в доилната зала, цени).
Цената на непланираното бракуване
Смъртта или бракуването на крави в началото на лактация в САЩ се оценява на около 500-1000 долара на глава.
Тези загуби не включват косвените или скритите разходи като намалени млечни обеми, заплащане за труд и ветеринарни разходи.
Намаляването на принудителния ремонт на стадото само през първите 3 месеца от лактацията с 50% и 100% носи допълнителен доход на фермера в размер съответно на 37 и на 77 долара на глава годишно.
Но предлаганият модел недооценява истинските предимства на намаляването на брака сред новоотелените крави за сметка на усъвършенстване на управлението на фермата и осигуряване на по-голям комфорт на животните, тъй като тяхното влияние на млечната продуктивност и плодовитост не се включва в получения доход.
Риск от отпадане на крави и причини за бракуване
Най-толям риск от бракуване има през първите 60 дни от лактацията. През този период възникват много проблеми с лактиращите животни.
Намаляването на риска зависи от това как е протекла бременността и от продуктивното равнище. Рискът е по-малък при млади крави, както и при крави без нарушения в обмяната на веществата, без признаци на куцане или мастит.
Изследване от 2014 г., проведено във кравеферми в източната част на САЩ, показва, че смъртността е на първо място сред причините за бракуване. Те са причина за 21% от общия брой бракувани крави, включително животни, които не са били способни самостоятелно да се качат в колата за кланицата и са били евтаназирани. Следват ги крви с възпроизводителни проблеми.
Смъртността на животните е най-голям проблем не само по икономически причини, но и от гледна точка на потребителя.
Продуктивното дълголетие е свързано и с други стопански фактори.
В млечни стада, където се увеличава собственото поголовие или пък се използват кръстоски, процентът на бракуване е по-нисък.
Изследване, проведено в големи говедовъдни ферми в източните американски щати, показва, че рискът за бракуване е по-голям за крави с увеличен междуотелен период както и в стада, където се провежда синхронизация на реподуктивния цикъл.
През последното десетилетие повишена смъртност на крави в американските ферми (поради естествена смърт и принудетелно клане) се наблюдава в много държави.
Например смъртността на крави в Швеция през 2014 г. е била 6,6%. Изследвания показват, че този висок процент е свързан с увеличените размери на стадата удълженият междуотелен период и с преобладаването на крави порода Холщайн.
По-ниска смъртност е отчетена във ферми с продуктивност, по-висока от средната, през есента и зимата, както и в биологичните кравеферми.
Резултатите от многобройни изследвания сочат, че смъртността нараства при:
увеличена част от купувани животни в стадото;
при намаляване на продължителността на пашата;
при увеличаване на размера на стадото;
при намаляване на средната млечна продуктивност.
Запазване на кравите в стадото
Кравите се бракуват, за да се освободи място за юници. Заради достъпността на юници в САЩ не се стремят към повишаване на рентабилността чрез поддържане на здравословното състояние на животните и на запазването им в стадото. Американският говедовъд вижда само "върха на айсберга" - куцота и мастити, и пропуска скритите разходи на бракуването, които би могъл да избегне (от неполучено мляко, от ветеринарно обслужване).
Коментари