В Евросъюза стартира мабащният научноизследователски проект Innovation for Sustainable Sheep ang Goat Production in Europe - iSAGE. Негова цел е устойчивото развитие на овцевъдството и козевъдството чрез отглеждане на нови породи овце и кози, идеално подхождащи на климатичните и местни условия в различни европейски страни. Проектът е на стойност 6 млн. евро, осигурени чрез фонда Horizon ЕС-2020.

В проекта участват учени и представители на овцевъдния отрасъл, включващ 34 организации от Шотландия, Франция, Финландия, Испания, Италия, Гърция и Турция.

Първата година от дейността на проекта ще бъде разделена на два отделни етапа. Първият етап ще оцени текущото положение на овцевъдния сектор в цяла Европа. През втората фаза ще бъде направен анализ на влиянието на потенциалните промени в климатичните условия и пасищата както и предпочитанията на потребителите.

След това изследователите ще анализират данните на над 2,5 млн. животни, за да определи конкретните черти, необходими за бъдещите идеални породи овце и кози.

В рамките на проекта 7 работни пакета са насочени към:

Оценка на устойчивостта на европейското овцевъдство и козевъдство.

Разработване на по-задълбочена информация за взаимодействието между околна среда, социално-икономически въпроси и потребителски интерес по отношение на овчето и козето месо

Събиране на актуална научна информация за климатичните промени и въздействието им върху овцевъдството и коевъдството.

Създаване на иновативни овцевъдни и козевъдни управленски практики

Разработване на иновативни генетични ресуси и разплодни животни, за да бъде подпомогнат секторът да се справи с бъдещи предизвикателства.

Достигане на получената информация и изводите от нея до всички европейски овцевъди и козевъди.

Осъществяване на опмална координация и сътрудничество между участниците в проекта.

Екипът от изследователи на шотландския държавен научноизследователски институт по животните - Розлин, който е част от системата на Единбургския университет, има ключова роля в проекта.

Искаме да гарантираме устойчивото развитие на овцевъдството и козевъдството в дългосрочен план, казва ръководителят на шотландския екип проф. Георгиос Баньос. Единственият начин да се направи това е да се направят предвиждания за бъдещето и да се помогне на животновъдите да се подготвят и да се адаптират към новите условия, смята експертът.

Според проф. Георгиос Баньос различните страни и местообитания предполагат развъждането на различни породи животни.

Например за Шотландия и Великобритания е характерен по-мек и по-влажен климат в сравнение със средиземноморските страни, където са налице по-горещи и сухи условия.

Най-влажно е времето във Великобритания, което предполага, че на пасищата ще се развиват повече паразити. А това означава, че тревопасните животни тук трябва на имат по-силна имунна система за предпазване от болести.

На друго място, ако животните живеят при горещи и сухи условия, те трябва да имат способността да се справят с топлинния стрес.

Друга ключова разлика е, че английските овце се отглеждат главно за месо и вълна, докато в Южна Европа акцентът е поставен върху производството на овче мляко и сирене.

Проектът ще работи до края на февруари 2020 г. Изследователите планират дотогава да могат да предоставят на фермерите в цяла Европа необходимата генетична информация, която ще им позволи да създадат нови идеални за Европа породи овце и кози.