Градинските хризантеми са много популярни, защото всяка есен те изпълват градината с пищни цветни “топки”, като заменят едногодишните растения и осигуряват пъстра картина до първите големи студове.

Хризантемите достигат 1 метър височина в зависимост от условията, в които се отглеждат, и според това колко често са били подкастряни връхчетата в сезона на растеж.

Подкастрянето стимулира разклоняването на растението и увеличава цъфтежа.

Хризантемите се размножават със семена, резници или деление на храста.

Растенията се засаждат през есента или рано напролет.

Градинските хризантеми по правило са многогодишни и трябва да се разделят на всеки две-три години, за по-силен растеж. Те са ценени най-вече заради наситените си цветове, бяло, жълто, бронзово, розово, коралово, пурпурно, винено червено.

Най-големите врагове на хризантемите са листните въшки, брашнеста мана, акари, бръмбари.

Грижи:

l Хризантемите предпочитат богата на хранителни вещества органична пръст, добре отцеждаща се и аерирана, както и много слънце.

l Правилното количесто вода е от изключително значение за доброто здраве и красотата на растенията. Прекалено малкото количество може да забави растежа на хризантемите или той напълно да спре.

l В периода на цъфтеж хризантемите се поливат обилно с мека вода.

l Добре е листата им да се оросяват често.

l Поне веднъж в седмицата в сезона на растеж хризантемите трябва да се подхранват с разтворима тор, съдържаща калий и азот.

l Мулчирането на растенията пък помага за задържане на влагата в почвата и за контрола на плевелите.

l В градината хризантемите се комбинират добре с рудбекия, ехинацея, седум, астри, оформени в цветни петна или като в бордюри.

l Като отрязан цвят хризантемите издържат около две седмици във ваза.

l Когато купувате хризантеми, избягвайте тези с жълти или кафяви листа, защото вероятно те не не са получавали достатъчно вода до момента или са били във временната си саксия твърде дълго. (ХФ)

l Принадлежат към сем. Астрови,

(Asteraceae) и наброяват около 30 вида

Хризантеми обагрят градината