l Отговор: Когато не е подходяща температурата за джибрите

Най-благоприятната температура за ферментацията на червените вина е 20-26 градуса

За ферментацията на белите вина подходящата температура е 16-18 градуса

Този въпрос ни изпратиха много стопани, които миналата година са имали този проблем и сега се опасяват от него.

Ще отговорим професионално: температурата на джибрите трябва да е поне 16-18 градуса, за да заработят активно дрождите и да започнат да превръщат захарите в алкохол.

Когато ширата не ще да закипи, т. е да започне ферментацията, за това си има и други обясними причини. И много високата температура - над 34 градуса, не е подходяща.

Когато на джибрите им е студено, тогава някои стопани загряват камъни и ги пускат в мъстта, но нищо не се получава.

Да се подгрее на печката малка от гроздовата каша и да се изсипе обратно, е също мярка без резултат.

Проблемът се решава, ако помещението се позатопли. Не свърши ли това метеорологията, печката трябва да влезе в действие.

Съвети:

l Най-благоприятната температура за ферментацията на червените вина е 20-26 градуса,

l при 35 градуса тя се забавя силно,

l а при 37-38 градуса спира,

l за ферментацията на белите вина подходящата температура е 16-18 градуса.

За да се постигне или поне да се приближи мъстта до желаната температура, в студено време гроздето трябва да се бере в най-топлите часове на деня и веднага да се преработва. Така ще се получи по-топла мъст.

Ще затоплите помещението, ако отваряте вратите и прозорците в топлите часове на деня, а през нощта плътно ги затваряте.

Ще охладите сместа лесно, като я поставите в изба или на сянка.