Това са установили специалисти от американската Служба за селскостопански изследвания. Лекарствата не са най-добрият начин за борба с хелминтите (паразитни червеи) при добитъка. Според америанската Служба за селскостопански изследвания (Agricultural Research Service - ARS).
Ветеринарната лекарка Джоан Бурк от Службата за селскостопански изследвания, собственикът на малкия Научноизследователски център в Бунвил, щата Арканзас, Дейл Бампър и техни колеги открили това в рамките на съвместен проект с учени, ветеринарни специалисти и представители на Южния консорциум за борба с паразитите по преживните животни. Консорциумът е създаден за борба с опасностите, свързани с устойчивостта на паразитите към традиционните методи на дехелментизация.
Намаляването на медикаментозните средства за унищожаване на паразитите се вписва чудесно в системата за получаване на органични хранителни продукти.
Правилната паша и използването на неорганични начини за борба с паразитите може да намалят със 70 процента опасността от проникване на паразитни червеи в месото, което води по повишаване на качеството му и до намаляване на проблемите на животновъдите.