l Да използваме "връзките" между растения и организми, съветват биолози и биофермери

Съвместните култури могат да имат атрактивен ефект по отношение на ентомофагите и акарофагите /хищни и паразитни организми, които се хранят с насекоми/ и да ограничават намножаването на вредните.

В биоземеделието са популярни много полезни примери, за които ни задават въпроси наши читатели.

Ето и кои са те:

l Вратигата и седефчето привличат полезните насекоми - калинки, златоочици и сирфидни мухи, от които те се дохранват с полени и нектар.

l Копърът със своите цветове привлича полезни хищници - калинки, златоочици и сирфидни мухи. А една муха например изяжда 1200 листни въшки.

l Пащърнак, засят в зеле, привлича хищните насекоми, които унищожават вредните листогризещи гъсеници.

l Наличието около културните посеви на върби и цъфтящ дървовиден и тревист бъз, градински чай, копър, лайка, латинка, има силен ефект срещу птиците.

l Коноп, растящ близо до картофи, ги предпазва от нападение от мана.

l При съвместно отглеждане на коноп и фасул, фасулът не се напада от бактериоза.

l Препоръчва се около посевите с краставици и дини да се засява също коноп - той способства за ограничаване на антракноза.

l Лободата и лападът благоприятстват развитието на картофената мана по доматите и картофите.

l Лукът, чесънът и ряпата угнетяват прерастването на спорите на маната и развитието на причинителя на черното гниене по зелето.

l Лукът и чесънът при предзимно засаждане на редове или на групи ограничават развитието на сиво гниене и на брашнеста мана по ягода.

l Цвеклото, морковите, копърът, магданозът, зелето и салатата при съвместно отглеждане задържат развитието на картофената мана по доматите и картофите.

l Чесънът ограничава нападението от гъбни болести и особено от брашнеста мана по роза, ако е между храстите.

l Чесън и хрян, отглеждани в съседство с листни и други зеленчуци, повишават значително съдържанието на витамин С в тях.

l Ябълките в съседство с малини защитават малините от сиво гниене, а малините опазват ябълките от струпясване.

l Невенът между овошки или зеленчуци пропъжда листнни въшки и листогризещи гъсеници.

l Невен и цикория успешно защитават лука и чесъна от опасни нематоди.

l Петунията има токсични листа за прасковената листна въшка и някои дребни гъсеници - отделя отровни вещества.

l Рицинът има добре известно репелентно действие - в много райони се използва за отпъждане на попово прасе и къртици.

l Синапът и гречихата (елдата) имат силно репелентно действие. В години с масово намножаване на мишевидни гризачи се препоръчва засяването им на ивици около застрашените участъци.

l Тагетесът издава остра характерна миризма - тя отпъжда ягодовите хоботници.

l Тагетесът и невенът, засети между зеле, отпъждат зелевата въшка, зелевата и морковената муха и белите зелеви пеперуди.

l Черният бъз съдържа алкалоиди и гликозиди, отделящи киселина, на която се дължи силното репелентно действие спрямо насекоми. Неговите стъбла се използват за завиване ствола на овошките срещу мишки. Препоръчва се засаждането му около дворни и вилни места срещу плодови червеи.

l Чесънът отпъжда кръстоцветните бълхи по зелето.

l Във Франция чесън се разхвърля между лозите, за да намали вредителите. Минризмата му отпъжда голи охлюви от ягодови и други насаждения.