* Тогава проверете дали температурата на джибрите е подходяща

Когато ширата не ще да закипи, стопаните са доста изнервени. Какво трябва да знаят, за да започне ферментацията.

Това обикновена най-често се случва в края на септември и през октомври. И то по-често, когато вече е станало студено.

* За да заработят активно дрождите, които превръщат захарите в алкохол, трябва температурата на мъстта да е поне 16-18 градуса. По-ниска ли е, трябва да се вземат мерки за повишаването й. Някои загряват камъни и ги пускат в мъстта, но нищо не се получава.

Да се подгрее на печката малко от гроздовата каша и да се изсипе обратно - това е също без особен резултат.

Проблемът би могъл да се реши най-ефикасно, ако помещението е студено и се позатопли. Печката /електрическа, с твърдо или течно гориво/ трябва да влезе в действие.

* Най-благоприятната температура за ферментацията на червените вина е 20-26 градуса.

При 35 градуса ферментацията се забавя силно а при 37-38 градуса направо спира.

* За ферментацията на белите вина са подходящи 16-18 градуса.

Съвет:

За да се постигне или поне да се приближи мъстта до желаната температура, ако времето е студено, гроздето трябва да се бере в най-топлите часове на деня и веднага да се преработва. Така ще се получи по-топла мъст.

Ще затоплите помещението, ако отваряте вратите и прозорците в топлите часове на деня.