Едва ли има градинар по света, който да не познава това красиво декоративно растение.

Японският клен /acer palmatum , палмоволистен явор/ се използва за озеленяване на градини почти във всяка държава. Името на този явор произхожда от това, че той се е отглеждал от древни времена в парковете и градините на Япония.

l Палмоволистният клен е дърво с много ценни качества, той има ярко оцветени и дълбоко насечени листа. Интересните листа, наситените цветове и оригиналната му корона го нареждат сред най-използваните за озеленяване декоративни дървета. Ацер палматумът има много декоративни форми с червени, с жълти, с чадъровидни и плачещи корони и други.

l Той е чудесно растение за скалния кът, може да го използвате за акцент в чисти тревни площи като солитер, или като доминантен вид в храстовите групи.

Японският клен, най-вече е известен като листнодекоративно дърво и по-точно неговата форма "atropurpureum" с наситено тъмночервените си листа. Но той има и форми с жълти, зелени, оранжеви, розови и пъстри цветове на короната. Интересна е и формата "dissectum" с нежни и фино нарязани листа, тя също има вариации с червени, зелени, чадъровидни и плачещи корони.

l Този явор е сравнително бавно растящо дърво и достига до няколко метра височина, има и някои форми, които остават ниски за цял живот. Видът е листопаден, като през есента цветовете на листата, даже на зелените форми, правят градината цветна и колоритна.

Той е деликатно дърво и най-добре да го засадите на завет, на добре дренирани, влажни и богати почви. Понеже цветовете му се дължат на пигменти, които се натрупват под въздействие на светлината, е добре да го разположите на място огряно от слънцето през по голямата част от деня. При засаждане на сянка японският клен се развива добре, но губи ярката си окраска.

l Ацерът е сравнително студоустойчив, но понякога страда от тежки снегове и силни ветрове, затова преди зимата е добре да го защитите. В първите години може да го укрепите с бамбукова пръчка. Не са редки и случаите на нападение от гъби, тогава всички засегнати клони бързо трябва да се отстранят и да се третират растенията с фунгициди. Проблеми може да има и при преовлажняване, затова е важно почвата да е добре дренирана. Може да пострада и от късните пролетни слани, но пораженията са локални и след като отрежете пострадалите клони бързо се възстановява.

Най добрият момент за пресаждане е през октомври и ноември, както при повечето дървета, а също и на пролет преди разлистване. При контейнерни растения засаждането не е проблем при всякакво време.

Ацер палматумът не се нуждае от оформящи резитби, защото има красива корона, но майсторите в подрязването може да постигнат с това растение впечатляващи резултати.

l На каквато и да е форма да се спрете, японският клен е много добър избор за озеленяване на паркове и градини.