l Гроздето да се обира при температури по-ниски от 14 и по-високи от 27°С

Всеки лозар знае, че гроздето, което е предназначено за вино трябва задължително да се прибира в така наречената технологична зрялост.

При нея са налице точно определени стойности на киселините и захарите, нужни за производството на даден тип вино.

Гроздоберьт е най-добре да се извършва по сортове.

Не бива гроздето да се обира при температури по-ниски от 14 и по-високи от 27°С.

В първия случай ферментацията му ще се забави.

Във втория тя ще протече много бурно и ще влоши доста силно качеството на виното.

Десертното грозде е редно да се бере с не по-малко от 15% захарност.

При него трябва да се внимава да се запази външния вид на гроздето - т.е. максимално да се съхрани восъчният налеп на зърната.