Първи вариант:

Продукти: праскови, захар, ванилия, лимон, пръчки канела

Прасковите и захарта трябва да са в съотношение 1:1, т.е. за 1 кг праскови трябват килограм захар, щипка ванилия, пръчка канела и сок от 1 лимон. За онези, които не обичат много сладко, захарта може да се намали до 750-800 г. Прасковите е добре да са малко недозрели. Така плодовете по-лесно ще се режат и няма да се разкашкват по време на приготвянето.

От 1,5 кг праскови се получават около 1,200 кг сладко, но всичко зависи от сочността на плодовете и гъстотата, която искате да постигнете.

Прасковите трябва да се измият и нарежат на тънки парчета, например на 16 резена. Прехвърлят се в дълбока тенджера, в която по-късно ще се варят. Засипват се със захарта, покриват се с кърпа и се оставят за през нощта. За това време захарта трябва да се разтвори, а прасковите трябва да си пуснат сока. Сутринта тенджерата се поставя на котлона и се добавя щипка ванилия и канела (ако нямате пръчка, може да използвате щипка мляна канела) и лимонов сок. Когато заври, котлонът се намалява и се вари около 40 минути.

Горещото сладко се налива в буркани, като предварително се махне пръчката канела.

Втори вариант:

Продуктите са същите, разликата е в начина на приготвяне. Прасковите не се оставят за през нощта. Вземете 70 мл вода и заедно с 1 кг захар сварете сироп. Когато захарта се разтвори се прибавят почистените и нарязани праскови, ванилията, лимоновия сок и канелата и се вари до желаната консистенция.

Ако варите 20 минути след като кипне, ще получите прозрачен и течен сироп, а сладкото по-скоро ще прилича на турските деликатеси. Когато варите повече, то и сладкото ще стане по-гъсто. За да проверите гъстотата, капнете капка от сладкото върху чинийка и оставете да изстине. Ако не се взема под внимание нощта, през която прасковите киснат със захар, времето за приготвяне на сладкото е около час - 15 минути за нарязването на плодовете и 45 мин. за варене.