Само тогава ще получите максимална млечна продуктивност от животните, е съветът на ветеринарния специалист от американския щат Уисконсин д-р Гордън Джоунс към фермерите с дребни и средни семейни кавеферми. 

Какви принципи на работа трябва да следва всеки съвременен говедовъд, за да получи максимална продуктивност?
Първият принцип е осигуряване на добра вентилация в кравефермата. Тя е задължително условие, защото кравите са създания, които по своята природа трябва да живеят навън, а не в помещение. Ние ги затваряме в обори, за да им е топло. На кравите им е достатъчна температура от 4 градуса, а ние ги караме да живеят в среда, която смятаме, че е добра. По принцип кравата не възразява да живее в помещение, но й е необходимо температурата там да не е висока, да е по-прохладно. Ако осигурим достатъчно чист въздух и желана температура, ние реализираме един от факторите, които гарантират комфортното съществуване на кравата. И тогава животното ще иска да яде повече, а след като хапне, трябва да полежи.

Грешките, допускани в храненето и отглеждането

1) Кравата не може да яде толкова, колкото й е нужно. След като изяде всичко, ако кравата не беше затворена в помещение, тя лесно щеше да намери място за лежане. И ще си избере да легне на комфортно за нея място на пасището.

2) Затова задачата на всеки говедовъд е във фермата си да направи така, че местата, където кравата лежи, да са комфортни, меки и прилекателни за кравите.

3) Постелята трябва да има способността на поема в себе си влагата.

4) Много говедовъди вярват, че млекопроизводството за кравата е стрес, но в действителност млекообразуването показва липса на стрес при кравите.

Ето как стигнах до тези изводи, споделя на сайта си ветеринарният специалист от американския щат Уисконсин д-р Гордън Джоунс.  В щата Уисконсин (най-големият производител на мляко на глава от населението в Щатите и на второ място по производство на млечни продукти след Калифорния) всеки път, когато се продаваше някоя неголяма кравеферма - например за 45 животни, се правеше търг. За да покаже кравефермата на потенциални купувачи, собственикът отваряше вратата й, в резултат на което в нея ставаше хладно. След това, преди продажбата, той чистеше кравите и за да минават купувачите да ги оглеждат, застилаше дълбока сламена постеля. По този начин създаваше онази околна среда, в която една крава трябва да живее: повече студен въздух, дълбока постеля и чиста космена покривка. И фермерът споделяше с мен: ако тези крави започнат да дават повече мляко, отколкото досега, ще се откажа да ги продавам. И само за седмица това наистина ставаше: кравите започваха да дават повече мляко.
Тогава разбрах, че ключовият фактор не е фуражът, който се изхранва на животните, а комфортното им отглеждане. И колкото е по-голям комфортът във фермата, толкова повече мляко дават кравите.