Хлябът обаче можел да поевтинее само с диференцирана ставка на ДДС

Имаме най-високия добив на пшеница от 1980 г. насам - 5,64 млн. тона. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева след заседание на Консултативния съвет по зърното. Средният добив е 494 кг/дка, а първенец е област Силистра с 568 кг/дка.

Вътрешното потребление на пшеница е под 2 млн. т, 69% от реколтата остават за износ, каза още Танева. Качеството също е по-добро от миналата година - 43% от житото е с високи хлебопекарни качества. Лошата новина за фермерите е само цената - за юли тя е средно с 15% по-ниска от 2015 г.

“Има обаче тенденция фючърсите за края на годината и март 2016 г. да се покачват, ако се запази производителите могат да получат по-добра цена”, коментира министърката на земеделието.

И председателят на Консултативния съвет и шеф на асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов изрази надежди цените да се повишат. До момента имало изнесени 1 млн. т, но предимно фуражна. Българските преработватели търсели качествена пшеница и били склонни да дадат по-висока цена.

“В момента цените са под голям натиск заради високите добиви в световен мащаб”, коментира и Мартин Русев, шеф на асоциацията на търговците на зърно. Франция, която била най-големият износител на пшеница в ЕС, обаче имала с 30% по-ниска реколта. Това давало шанс за износ на българско жито за Северна Африка и Близкия изток.

“Има 2 новини - едната е добра, другата не е”, каза пък шефката на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Първата е, че има много и качествена пшеница, следователно хлебна криза няма да има. Лошата новина била, че намаляване на потребителските цени на хляба може да има само с диференцирана ставка на ДДС.