Диана Ванчева

До края на годината цените на зърното ще са ниски. Това стана ясно от прогнозите, направени по време на Консултативния съвет по зърното, проведен днес.

Надежди, че цените може да се повишат на международните борси в края на годината и през март 2017 г. изрази аграрният министър Десислава Танева.

Освен негативната новина за цените всички други са твърде положителни, заяви Танева.

С рекордно количество зърно, което не сме прибирали от 1980 година насам се похвалиха държавата и секторът.

Прибрани са 5,6 милиона тона при среден добив 494 кг от декар.

Качеството е по-високо от миналата година - 43,5% от добитото е с много добри хлебопекарни качества, което Венцислав Върбанов, председател на съвета отдаде на повишената култура на земеделие в зърнения сектор.

Заедно с преходния остатък обаче страната ни ще разполага с 6 млн. и 60 000 тона зърно за реализация, при положение, че нуждите на вътрешното ни потребление не надхвърлят 2 млн.тона.

Допреди дни от страната са изнесени малко над 1 млн.тона, което показва, че

над 3 млн. тона остават да се търгуват до следващата година

Според председателя на управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русалов високият национален резултат е съчетан с много високи разходи и в момента българските зърнопроизводители няма да реализират печалба в много стопанства. Те обаче ще бъдат принудени да продават, за да покриват кредитите си.