Датски учени работят в насока за свиване на птицевъдните разходи, като люпенето на яйцата да става чрез "сурогатна" квачка. Отдавна инкубатор, а не кокошка "излюпва" яйцата в промишленото птицевъдство, но учените смятат, че за подобряване на производствените показатели трябва да бъдат създадени условия, максимално близки до естествените.
Съвместен проект на учени от университета "Орхус", доставчика на животновъдно оборудване "MHJ Agroteknik A/S" и датски държавни ведомства е посветен на създаване на изкуствена квачка. За появата на пиленца ще е нужна по-малко електроенергия и ще бъдат намалени загубите, вследствие на основни здравословни проблеми при птиците.
Според теорията на авторите на проекта "сурогатната" квачка ще намали инцидентите, свързани с кълване на яйцата, канибализъм и скупченост в птицефермите.

На този етап се провежда експеримент в голяма датска птицеферма. В основата му е залегнал фактът, че за оцеляването на пилето е необходима висока температура в помещението през първите четири седмици от живота му. В естествена среда пилето получава необходимата му топлина от тялото на квачката, което е невъзможно в условията на промишленото птицевъдство и във връзка с това за отопление на помещението, в което се отглеждат малките пилета, е необходимо много електроенергия.

Учените предлагат да се направят икономии на електроенергия с помощта на "сурогатна" квачка, представляваща гореща плоча, чиято температура се поддържа с топла вода. Освен това авторите на проекта смятат, че използването на такъв тип отопление оказва положителен ефект върху здравословното състояние на птиците при проблеми, възникващи по време на развитието на зародишите и пилетата в инкубатора.
Ако резултатите от експеримента съвпаднат с теорията, то общата температура в птицевъдното помещение при използването на "сурогатна" квачка може да бъде намалена до 20-22 градуса, което осезателно ще съкрати разходите за отопление. Освен това не трябва да се пропуска ефектът на намаляване на такива важни птицевъдни проблеми като кълване на яйцата, канибализъм и скупченост, за които вече стана дума по-горе.
Горещите плочи се използват само в малките семейни кокошарници, обяснява ръководителката на изследването Аня Райбер. Като правило те представляват обикновена плоча за котлон, чиято точна температура никой не проследява и досега никой не е изследвал най-ефективното им използване. Досега прототипът на изкуствената квачка не е бил тестван в промишлени условия. Ние провеждаме експеримент, в чийто ход също така планираме да създадем форма на плочата, която ще е най-привлекателна за птиците, пояснява работата на екипа Аня Райбер на сайта университета "Орхус".