Производството на лавандула у нас през последните години се увеличава и дори се наблюдава тенденция на свръхпроизводство и трудност при намирането на пазари за количествата произвеждано лавандулово масло. Това съобщи  по БНР Веселина Ралчева от УС на Българската асоциация за биопродукти. По думите й, задържалите се вече няколко години високи цени на лавандулата са направили производството й много рентабилно.

Освен в планинските райони, за които е била традиционна, лавандулата разширява географското си присъствие с големи насаждения в Северна България и Добруджа, посочи още Ралчева.

В момента има много непродадено масло и търсенето е сравнително слабо, а търговците изчакват и търсят най-доброто. Първите сделки са на нива поне 20 на сто по-ниски от миналогодишните.

Основни дестинации за износ са както доскорошният дългоогодишен лидер в производството на лавандула Франция, така и Германия, Швейцария, Австрия, САЩ и Япония.