Смята се, че котките са по-гальовни и благосклонни към силния пол, а жените за тях са прислуга, която ги храни и почиства тоалетната им. Котарацитъ пък - обратното, са по-привързани към своите стопанки.

Така ли е в действителност?

Обикновено мяукащите любимци си избират един член от семейството и го смятат за свой стопанин, който може да е и от женски, и от мъжки пол. Понякога котката обича всички еднакво или пък се държи с всички отчуждено. Това зависи от характера на животното

Но има ситуация, в която котките действително проявяват любов именно към мъжете. Често вземаме у дома съвсем молко коте, което едва се е научило да яде и дори го храним с капкомер. Ако в къщата няма други котки, малкото забравя за произхода си и пораства с пълната увереност, че е част от отгледалото го семейство. И когато се разгони, котката започва да се държи много любовно към мъже буквално им се вре в ръцете и се моли да я погалят. Понякога тя започва да се държи все едно пред нея е котарак.

Котараците пък, пораснали при подобни условия, също могат да проявяват подобно поведение - те истински ревнуват стопанката си от мъжа й, а ако са пораснали в женско обкръжение започват да маркират вкъщи след посещение на мъж.

Въпрос на инстинкт. Всичко това може да се избегне при навременна кастрация на котката/котарака.