За да си направите наложено грозде или грозденица, както го наричат в някои села на Бургаска област, ще ви бъдат необходими за една доза:

5 кг грозде

15 л гроздова шира

50 г (1/4 ч.ч.) синапово семе

При приготвянето се подбира грозде от десертен сорт - Болгар е много подходящ.

Измива се, подсушава се, нарежда се на тънък пласт в дървено корито и се поръсва със синаповото семе.

След 24 часа се нарежда в дървено каче или друг дървен дълбок съд. На места се слагат тензухени торбички със синап.

Следва заливането с преварената, избистрена и охладена гроздова шира.

За целта ширата се вари само около 5-6 минути с “бяла пръст”. /това е бяла хума - каолин/. Богата е на силиций и помага за унищожаване на токсините.

Оставя се да отлежи.

Питието е готово за консумиране, когато придобие резлив вкус.