За да си направите наложено грозде или грозденица, както го наричат в някои села на Бургаска област, ще ви бъдат необходими за една доза:
5 кг грозде
15 л гроздова шира
50 г (1/4 ч.ч.) синапово семе
При приготвянето се подбира грозде от десертен сорт - Болгар е много подходящ.
Измива се, подсушава се, нарежда се на тънък пласт в дървено корито и се поръсва със синаповото семе.
След 24 часа се нарежда в дървено каче или друг дървен дълбок съд. На места се слагат тензухени торбички със синап.
Следва заливането с преварената, избистрена и охладена гроздова шира.
За целта ширата се вари само около 5-6 минути с “бяла пръст”. /това е бяла хума - каолин/. Богата е на силиций и помага за унищожаване на токсините.
Оставя се да отлежи.
Питието е готово за консумиране, когато придобие резлив вкус.
Коментари