Продукти:

Тесто: 500 г бяло брашно,1 пакетче суха мая, 50 г меко масло,250 г хладко мляко, сол, 1 жълтък, 2 с.л. мляко

Плънка: 1 кг смесени зеленчуци(спанак, аспержи, алабаш, тиквички, моркови), 2 малки глави лук, 1 с.л. масло, 2 яйца, 2 с.л. галета, 2 с.л. заквасена сметана, сол и млян черен пипер

Приготвяне: Смесваме брашното с маята, маслото, млякото и щипка сол и го разбъркваме с миксер за около 5 минути - докато стане на мехури и се отделя от стените на съда. Покриваме и оставяме да втаса - докато удвои обема си.

Изчистваме, измиваме и нарязваме на ситно зеленчуците. Обелваме и нарязваме на ситно лука. Запържваме в маслото зеленчуците, докато се изпари сокът им. Охлаждаме и добавяме яйцата, галетата и сметаната. Подправяме на вкус.

Разделяме тестото, като едната част е по-голяма. Разточваме и двете върху набрашнена повърхност до дебелина 1/2 см. По-малката кора слагаме в намазана с мазнина тавичка, отгоре насипваме и заглаждаме плънката. По-голямата полагаме отгоре и притискаме краищата с вилица.

От отделено малко тесто изрязваме форми и украсяваме пирога. Оставяме да се отпусне 30 минути. Поставя се в студена фурна и се включва на 180 градуса. Пече се около 1 час.

Подходящ за пирога е холандският сос: В малка тенджерка се разтопява 20 г масло и държим на топло. Внимателно разбъркваме 3 жълтъка с 1 с.л. гореща вода и на водна баня ги разбиваме до гъст крем. Прибавяме постепенно разтопеното масло - първо лъжичка по лъжичка, а после на струйка.

Бъркаме соса на водна баня, докато се превърне на гъст крем. По желание наръсваме с лимонов сок, сол и черен пипер.