До момента на снасянето му яйцето е стерилен продукт. Въпреки наличието на здрава черупка секунди след снасянето съдържанието на яйцето се поразява от микроорганизми от околната среда.

При снасянето яйцето е с температурата на тялото на носачката - 41-42 градуса. Попаднало във външната среда, следващите 2 часа то изстива и намалява обема си. През многобройните миниатюрни пори на черупката, които се намират в тъпия край на яйцето, в него се всмуква въздух. Заедно със съдържанието намалява и белтъчната обвивка и между последната и подчерупчестата ципа се образува разслоение. Получава се въздушна камера. Заедно с въздуха в яйцето прониква битова и болестотворна микрофлора

Тук тя намира благодатна среда за развитие и разпространение. За да намалите отрицателното влияние на външната среда пологът и кокошарникът трябва винаги да са чисти и добре проветрени.

Не забравяйте и още един важен момент: по време на снасянето яйцето се обвива в тънка защитна ципа, която е бариера срещу проникването на болестотворни микроби. Затова при събиране на яйцата ги хващайте с два пръста и се стремете да не ги взимате с цяла ръка, за да не нарушите целостта на ципата. Без нея яйцата се развалят по-бързо.