Припомняме правилата за ферментация

Не забравяйте: набирайки узряло грозде трябва да отстранявате листата, гнилите зърна и по желание - чепките.

Ако не махнете чепките по ваш избор, виното ще има малко по-високо съдържание на танини.

Когато гроздето се смачква, то се поставя в съд, но да не заема повече от 2/3 от обема на съда

Той може да бъде от неръждаема стомана, дървена бъчва с различни размери или дори пластмасов.

Веднага след поставянето на смачканото грозде, се измерва неговата захарност.

Тя трябва да е около 22-24%.

Ако измерената захарност е по-ниска, се добавя захар и след 1-2 дни започва ферментацията.

По време на буйната ферментация която трае около 7-10 дни, е добре да се разбърква гроздето или да се затисне с чамови летви.

Трябва шапката да е леко потопена и да не засъхва повърхностният слой, както и да влиза кислород за дишането на дрождите и да се отделя въглеродният двуокис.

Температурата на помещението, където ферментира гроздето, трябва да е около 20-25 градуса.

На ден захарността спада с около 2%

Препоръчително е виното да се отточи след бурната ферментация в друг съд, където да продължи тихата ферментация, която трае около месец.

За нея съдът трябва да е затворен, но от него да е изведено маркуче, чийто край да е потопен в друг съд, пълен с вода. В него ще бълбука отделящият се кислород.

След края на тихата ферментация се прави първото претакане

То трябва да става от висока струя и на място с чист въздух, защото виното поема всички миризми. Това е първото чисто вино.

Неговото количество в голяма степен зависи от избрания сорт. Най-голямо е при широката мелнишка лоза.

В съда за ферменнтация остават джибри. От тях чрез трамбоване или през притискане с преси може да се отделят още около 5-6% вино

От остатъчния материал се прави ракия.

Към джибрите се прибавя разтвор от захар и вода в съотношение 1 към 3.

Разбърква се всеки ден, докато трае бързата ферментация. Когато захарността падне близо до 0, се вари.

Съвет: ако нямате възможност и искате да отложите варенето за известно време, задължително трябва да затворите херметически бидона.