След 10-часови преговори представители на млечния гигант Lactalis не можаха да постигнат споразумение с протестиращите френски млекопроизводители. Фермерите не се съгласяват на повишение от 15 евро за 1000 кг мляко от 1 септември и заявиха, че продължават протеста, за който bgfermer.bg съобщи.
След мащабната протестна акция от Lactalis се съгласяват да преразгледат изкупните цени на млякото. Компанията плаща по 257 евро за 1 тон мляко и обеща увлечение от 15 евро. Но френските фермери заявиха, че това не е достатъчно и обявиха, че ще продължат протестите.
От Националната федерация на млекопоризводителите - NPFL, настояват за средно годишна изкупна цена от 290 евро за 1000 л.
Според фермерите производствените им разходи са между 330 и 380 евро.
От Lactalis оправдават ниската зикупна цена на млякото със световния срив на цените на млякото заради свръхпроизводство и засилената конкуренция с други европейски страни.
Освен блокадата на централата на Lactalis френските фермери започнаха да слагат в магазините стикери върху млечните продукти, на които пише "Продукт от групата млечни продукти на Lactalis, която съсипва фермерите".