През септември и октомври се извършва беритбата на късните сортове ябълки. Ако досега сте успели да опазите реколтата, направете и финалните стъпки, които напълно ще гарантират това.

За целта последната седмица преди прибирането на плодовете ги третирайте. Това е полезно, тъй като при преминаването им към консумативна зрелост те са податливи на различни видове гниене- меко, сиво и други.

За целта може да използвате продуктите: дитан М-45 - 0.2%, купроцин супер М - 0.25%, топсин М - 0.1%, фоликур 250 ЕВ - 0.1% и друти.

Слагате плодовете в дървени касетки?

Много често в домашни условия стопаните съхраняват плодовата продукция в дървени касетки. Те, разбира се, са много удобни както за транспортиране от овощната градина до вкъщи, така и за по-нататъшни грижи в помещението за съхранение.

Трябва да знаете обаче, че по тези съдове може да има различни зарази, които по време на съхранението да съсипят плодовата продукция. Ето защо е необходимо да обеззаразите всички касетки, щайги или други съдове, в които и през миналата година сте държали плодове.

Най-лесно може да обеззаразите инвентара с помощта на син камък (меден сулфат), който се продава в агроаптеките. За целта ви трябва 3%-ов разтвор, който ще приготвите с 3 кг син камък и 100 литра вода.

Най-добре е да използвате дълбок и широк съд, в който да направите разтвора. В него потапяте последователно всички съдове, като след като ги изваждате и оставяте да се изсушат на слънце. Така обеззаразените касетки са готови за плодовете от новата реколта.