В промишленото птицевъдство с голям брой индивиди в една сграда се създават много предпоставки за по-честа проява на стрес. Отчитайки неговото влияние върху здравословното състояние на птиците, специалистите смятат, че стресовите състояния са една от основните причини за т.нар. скрити загуби.

Повечето от изследванията в тази насока имат за цел да идентифицират стрес-факторите, да бъдат определени степените на вредното им действие, отражението им върху физиологичното състояние върху организмите, продуктивността и в крайна сметка -
начините за противодействие.

Понякога привидно незначителни фактори могат да направят големи бели. Сред тези фактори са: голям студ или топлина (прегряване), пренаселеност, уплаха, недостатъчно хранилки и поилки и др. Причините за стреса при птиците са изключително разнообразни, понякога трудно разбираеми, поради което невинаги могат да бъдат открити навреме и да бъдат предотвратени. В резултат на настъпилия стрес при птиците се проявяват прогресиращи симптоми като накълваване на перата, канибализъм, клоацити (разкъсване на клоаката), предпоставки и изостряне на някои бактериални заболявания, увеличаване на смъртността и в крайна сметка намаляване на ефективността от съответната стопанска дейност.
Общоизвестните методи за отглеждане на птиците, описани в специализираната литература, невинаги оправдават очакванията на птицевъдите, особено на имащите по-малък производствен опит. Птицевъдът много често не може да избере най-подходящите за конкретните условия методи на отглеждане на определена порода или хибрид.
Добре е да се знае, че даваните препоръки са общовалидни, но не са вечни, тъй като през няколко години се появяват нови по-високопродуктивни линии и хибриди птици. Въпреки че препоръките за тяхното отглеждане и хранене са близки до общоизвестните, често при тях има определени различия, описани в технологичните инструкции, давани от фирмите производителки, които трябва да бъдат спазвани от птицевъдите. В повечето инструкции има и програма за здравеопазване, в която е понякога е включена и антистресова програма.
В нея се препоръчват групи медикаменти и препарати, които се дават на птиците срещу характерни за района болести в точно определено време, преди или след определена манипулация със стадото (ваксинации, селекция, преместване в друг птичарник и т.н.). ВАЖНО! Лекарствените средства се променят периодично според изискванията на Европейския съюз с оглед опазване здравето на хората. Те трябва да се дават на птиците след уточняване с ветеринарните органи.
С развитието на науката за стресовите явления са установени причините за появата на стресовите фактори, които е възприето да се разглеждат в две основни групи:
0 отрицателни или предотвратими стресове, дължащи се на неправилно отглеждане и
0 положителни стресове, необходими за повишаване на продуктивността на стадата. Обикновенно те са елемент от технологията на отглеждане на птиците.