Предлагат се висящо и полувисящо мушкато с кичести, полукичести или обикновени цветове

Отделна група сакъзчета са стъпаловидно висящите сортове. Това са мушката с обикновени, но многобройни цветове, които се самопочистват.

Известни сортове са:

“Град Париж”, розов, обикновен, висящи стъбла дълги до 1,5м, прародител на стъпаловидно висящите сортове.

“Огнена каскада”, огненочервен, обикновен, висящи стъбла, дълги 1,5м, устойчив на атмосферни влияния.

“Аметист”, тъмнолилав, полукичест, къси висящи стъбла.

“Шугар бейби”, светлорозов любителски сорт, дребни кичести цветове висящ, нисък, слабо чувствителен към дъжд.

“Мексиканка”, бяло с червен ръб, едри кичести цветове, висящ, вирее и в полусянка.

“Красавицата от Гренхен”, яркочервено, полукичесто, полувисящо, устойчиво на атмосферни влияния, здраво, размножава се лесно.

“Солидор”, нежнорозово с тъмночервено “око”, висящо, бухлато, устойчиво на атмосферни влияния.

“Тавира”, яркочервено, едри кичести цветове, расте бавно, много устойчиво на атмосферни влияния. Новост са висящите мушката, които се размножават чрез семена, като F -хибридите “Съмър шауърс” с различни цветове.

Цъфти от април до октомври

Ако сакъзчето презимува в топло помещение, ще цъфти и зимата

Месторастене: Слънчево до полусенчесто. За да се радвате на обилен цъфтеж на своето сакъзче е задължително да осигурите най-слънчевото възможно място на балкона или в градината.

Субстрат: Оптимална пръст, глинесто - хумусна градинска пръст. Много е важно субстрата да е пропусклив. Идеалният състав на почвения субстрат за сакъзчета е градинска почва:оборски тор:пясък:перлит = 2:1:1:1

Засаждане: Купените готови или отгледани самостоятелно млади растения се засаждат на разстояние 20 см едно от друго. Много добър каскаден ефект се получава при засаждането на 5 броя сакъзчета в едно стандартно сандъче с дължина около 50-60 см.

Поливане, торене: В периода на израстване сакъзчето се полива обилно, но да не се допуска задържане на вода. До края на август се наторява при всяко поливане. Особено подходящ за сакъзчета е синия кристалон в дозировка 1-2гр/л. при всяко поливане.

Други грижи: Прецъфтелите цветове се отстраняват редовно (при сортовете, които не се почистват сами). Ако прецените, че сакъзчетата ви не са достатъчно разклонени през май можете да ги пензирате (да пречупите връхчетата и по този начин да стимулирате разклоняване). С това обаче е твърде вероятно да забавите цъфтежа до около месец.

l Вредители и болести: листни въшки, акари, бели мухи, сиво гниене, мушкатово увяхване. Но като цяло не страдат много от вредители, а едемата (вкорковяване на долната страна на листата) на практика е безобидна за сакъзчето.