Продукти: 2 кг бели аспержи, 50 г захар, 20 г масло, сол
Сосове: 1 прясно авокадо, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. извара, 3 с.л. майонеза, 1 глава лук, млян черен пипер, 2 домата, 2 с.л. балсамов оцет, 2 с.л. бяло вино, 5 с.л. зехтин, листа от босилек,150 мл заквасена сметана, 1 варено яйце, 1 връзка смесени зелени подправки
Приготвяне: Връзваме измитите аспержи на порции. Кипваме вода със сол, захар и масло и варим в нея снопчетата 15-20 минути. Не трябва да стават много меки.
Сос от авокадо: Разрязваме плода на две, отстраняваме костилката, обелваме месото и го нарязваме на парченца. Разбиваме с 1 с.л. лимонов сок, изварата и 1 с.л. майонеза. Обелваме лука, нарязваме го на ситно и разбъркваме половината от него със соса. Добавяме сол и пипер.
Доматен сос: Изчистваме доматите и ги нарязваме на малки парченца. Смесваме с останалия лук, оцет, вино, сол,пипер, олио и босилек.
Сос от зелени подправки: Смесваме сметаната с 2 с.л. майонеза. Обелваме яйцето и го надробяваме. Измиваме подправките и ги надробяваме на много ситно. Добавяме яйцето, зелените подправки и останалия лимонов сок към сметановата смес. Посоляваме и ръсим червен пипер.
Коментари