Новаторският метод за подготовка на фураж, който измисля якутският фермер Фьодор Огоюкин, позволява да се икономисат не само сили и време, но и дава възможност да се коси тревата за сено в дъжд и дори при застудяване.
Огоюкин е председател на добре развиващото се фермерско стопанство "Бъйян", в което сенокосът е успешен дори и в сложни метеорологични условия. Във фермата се отглеждат 70 крави, занимават се и с овощарство. Но основният доход на фермерите е от производството на мляко.
Осоюгин обяснява, че със сенокоса се занимават четирима души. И във фермата нямат много време да се занимават с подготовката на фуражите. Затова им помага новият начин на сушене на сеното, който им позволява по-малко да зависят от времето.
Тайната на новия метод е в това, че сеното не се суши там, където се коси тревата, а още "мокро" се кара във фермата. Според Огоюкин прясно окосената трева по-лесно се събира и то заема по-малко място при транспортирането, тъй като по-лесно се трамбова заради теглото си.
Доставената на фермата окосена трева се суши на специални конструкции без навеси, които са разположени там, където има най-много слънце. По този може да се получи сено 2-3 пъти по-бързо, отколкото при традиционния начин на полето.
Освен това се правят икономии. Не трябва да се наема трактор за събиране и транспорт, намалява и работата. По думите на фермера сега за сенокоса във фермата отделят само 2-3 часа на ден.