Резултатите от ново проучване, публикувани в сп. mBio, могат да помогнат на млекопреработвателните компании да подобрят качеството на млечните продукти.
Микробният състав на суровото мляко влияе на качеството му, на срока на годност и на безопасността на преработеното мляко в различни продукти.  И докато вредните бактерии рядко достигат до потребителя, тъй като са унищожени по време на пастьоризацията, другите, дори полезните бактерии могат да причинят проблеми: разваляне или дефекти в продукта, като например неприятна миризма на сиренето, което може да доведе до изхвърляне на продукта.
В свое изследване американски учени идентифицират микрофлората в суровото мляко в две преработвателни предприятия в Калифорния, които произвеждат 20% от американската млечна продукция.
Видът на бактериите варирали според сезона и били изключително разнообразни, но основно включвали видовете Streptococcus, Staphylococcus и Clostridiales.
Учените изяснили, че в процеса на транспортиране на млякото от цистерните в завода, преди неговата пастьоризация става промяна във вида доминиращи бактерии, обяснява проф. Мария Марко от Калифорнийския университет и ръководител на изследването.
Целта на изследването е да разберем какви видове бактерии има в суровото мляко и какво се случва с тях в мандрата, обяснява проф. Марко. Сега трябва да се разберем как можем да контролираме тези микроби по най-ефективния начин.