Интензивното отглеждане води до постигане на относително бърза полова зрялост на говедата, която при всички случаи настъпва през първата година от отглеждането на животните.

Специалистите напомнят, че интензивното хранене не влияе на плодовитостта и на продължителността на живот на отглежданите говеда.

Но ограничаването на интензивността на хранене през първата година повишава както продължителността на живот на разплодните животни, така количеството произведена сперма.

Вижте оринетировъчните норми на хранене на ремонтни бичета със среден дневен прираст от около 1400 г посочени в таблица 1.

При храненето на разплодни бичета се различават още подрастващи животни (до 4-годишна възраст) и възрастни животни (4-5-годишна възраст).

При възрастните животни увеличаването на теглото става предимно за сметка на отлагането на мазнини, което трябва да се избягва.

За добрата разплодна производителност (качество на спермата и полови рефлекси) е необходимо осигуряването на протеин и енергия без рязка смяна на фуражите, тъй като това води до нарушаване на производителността. Важно да се следи и за достатъчно осигуряване с микроелементи и най-вече с фосфор, натрий и магнезий, с цинк, кобалт, манган и мед, както и с витамините А, Д и Е.

Недостигът на витамин А може да доведе до намалена концентрация в семенната течност и до повишено количество патологично изменени полови клетки.

Вижте какви са ориентировъчните норми на хранене на разплодни бичета със среден дневен прираст от 400 г в таблица 2.

А примерните готови дажби за ремонтни и разплодни бичета са дадени в таблица 3.